När tekniken är som bäst!

Bakgrund
För ett tag sedan besökte jag min mamma som bor i ett stort trähus på landet.
Att de har haft halvdåligt wifi har jag vetat ett tag, men det var först när det påtalades att de hade problem med sin Google Chromecast som frågan ställdes på sin spets.
Uppmätt hastighet visade sig vara 2,86 respektive 0,93 i TV-rummet, som i sin tur ligger längst ifrån routern. I TV-rummet satt en så kallad repeater placerad som hjälpligt gav denna hopplösa täckning/begränsade hastighet.
Vi gick upp till routern och även där fanns mycket mer att önska, endast en hastighet på 31,3 respektive 10,29 och detta på en 100/100-lina.
Det var dags att uppgradera huset till den hastighet som betalades för och som hör hemma i ett hus på 2020-talet.

Ett hus med många och tjocka väggar!


ASUS ZenWifi
Eftersom jag själv har så positiv erfarenhet av min ASUS XT8 (läs mer här) så låg den väl till hands att använda även här. Men eftersom detta hus inte har lika öppen planlösning som vårt hus samt många tjocka väggar att ta hänsyn till så insåg jag att en enhet förmodligen inte skulle räcka här. Men däremot så var det vid tillfället ett riktigt bra pris på en annan ZenWifi-lösning med Wifi-6 från Asus, nämligen AX1800 Meshsystem med en basenhet och två noder.
Ett sådant inhandlades dagen efter och sedan planerades nästa resa in för att åka och uppgradera till det nya nätverket.

Valet föll på ett Mesh-system från ASUS med wifi-6


Dags för uppgradering
Efter en snöig uppresa på söndagsmorgonen så var det så äntligen dags att ta tag i skiftet och hoppas på ett åtminstone något förbättrat resultat.
Först gjordes en ny mätning med befintlig router för att se att resultatet även denna gång var detsamma och det var det givetvis.
Därefter noterades befintligt SSID samt nätverkslösen, detta för att använda samma i det nya systemet. På detta sättet slipper man att installera om/koppla upp husets alla enheter på nytt efter att hårdvaran är utbytt, detta eftersom prylarna då inte märker av att något har ändrats.
Slutligen kopplades den antika routern och repeatern ur och lades undan för gott.

Adios!


Smidig installation
Precis som med min XT8 så var själva installationen av det nya nätverket en baggis.
Man börjar med att ladda ner appen för ASUS Router som finns till både iOS och Android och följer sedan bara stegen som visas i appen.
När den nya basenheten kopplats in till nätverkssladden och alla tre enheterna fått strömsladdarna isatta så gick vi ner i källaren och bröt strömmen till fiberboxen i ca 10-15 sekunder, därefter upp till översta våningen och starta igång de nya enheterna.
Vid uppstart skall alla tre enheterna stå max tre meter ifrån varandra, när allt sedan är klart så kan man flytta de två noderna till valfri plats i huset och via appen mäta upp om placeringen är tillräckligt bra eller inte.
Efter att ha angett samma SSID och lösenord som tidigare så var vi igång och hade uppkoppling inom ca 4 minuter, med gröna dioder på alla tre enheterna.

Små, smidiga och ändå så kraftfulla!


Resultatet
Nu var det riktigt spännande att se om detta hade hjälpt något alls och i så fall hur mycket?
Första mätningen visade direkt en hastighet på 93,2 respektive 94,1 och det började kännas optimistiskt redan här. Men nu skulle noderna placeras ut i huset och målet var ju framförallt att få till bra hastigheter även i övriga huset, inte bara precis bredvid routern.
Den första noden placerades i andra änden av huset på samma våning som routern och den andra noden placerade vi i TV-rummet på markplan, detta gjorde att de tre enheterna bildade en triangelformad placering i huset.
Nu var det dags för ny mätning i TV-rummet för att se om det var någon skillnad mot tidigare uppmätta 2,86 / 0,93. Den nya mätningen visade 91,4 / 92,6 och det var enormt tillfredställande att se resultatet på skärmen. Efter mätning även i övriga huset kunde konstateras att det inte var under 90 / 90 någonstans i hela huset (inkl. trädgården på framsidan).
En annan stor fördel jämfört med tidigare är att de nu endast har ett SSID i hela huset och slipper extenders med separata SSID och mediokra resultat.
Detta är när tekniken är som bäst: smidigt, enkelt och med tydligt förbättrat resultat.
Hela bytet inklusive att kolla att alla enheter i huset funkade samt att koppla upp Chromecast igen (var tidigare kopplad till extender med eget SSID) tog ca 1 timme och 20 minuter.

Välkommen in i 2020-talet mamma!
/TP

P.S
Detta inlägg är inte sponsrat och produkterna är inhandlade för egna pengar och helt utan extern påverkan.

En reaktion till “När tekniken är som bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s