Botemedel mot diabetes, bara en dröm eller en framtida verklighet?

Detta är ett något annorlunda inlägg för denna sidan men det är något som jag tycker känns väldigt viktigt att skriva om.
Jag vet dessutom att det finns ett flertal personer som hittat till denna sidan som lever med diabetes varje dag och detta är ett forum även gällande dessa frågor! 

En komplex sjukdom och ett växande problem.

Diabetes är en sjukdom som man fortfarande vet ganska lite om med tanke på hur länge den har funnits.
Det faktum att diabetes dessutom egentligen består av två olika sjukdomar i form av diabetes typ 2 och diabetes typ 1 gör det svårt att få folk att förstå skillnaderna på dessa två helt olika sjukdomar med ungefär samma symptom.
Alla som är föräldrar till ett barn med diabetes typ 1 har säkerligen fått kommentarer som ”har hen ätit för mycket godis?”, ”det är viktigt att barn rör på sig tillräckligt” eller ”när tror man att det går över?”

page_2

 

Skillnaderna mellan diabetes typ 1 och typ 2.

Innan jag går vidare tänkte jag därför använda mig av diabetesförbundets egna förklaring till skillnaderna mellan dessa helt olika sjukdomar.
För er som redan känner till detta så kan man hoppa vidare till stycket som kommer efter den kursiva blåa texten.
För er som inte vet och/eller vill veta mer, håll till godo:

Vad är skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes?

Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. 

Typ 2-diabetes är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till. 

De båda diabetestyperna har många gemensamma drag men skiljer sig också åt på viktiga punkter, till exempel hur de behandlas och orsaken till att någon får sjukdomen. 

Varför får man diabetes?

Eftersom det finns olika typer av diabetes skiljer sig också anledningarna till att man utvecklar sjukdomen.

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan det kan ske även vid vuxen ålder.

Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.

unnamed

 

Hjälpmedel finns!

Det finns idag inga botemedel mot sjukdomen och om man får diagnosen diabetes typ 1 så får man bara ställa in sig på att försöka sköta och kontrollera sjukdomen och se till att man med hjälp av insulin och andra hjälpmedel kan få till en så normal tillvaro som möjligt.
Det är definitivt lättare sagt än gjort, men man har som sagt inte så många andra val än att helt enkelt gilla läget.
Sjukdomen är verkligen en 24/7-sjukdom där man alltid får hålla koll och se till att blodsockret ligger på en bra nivå, vare sig för lågt eller för högt.
Numera finns det oerhört bra hjälpmedel i form av CGM (kontinuerligt blodsockermätning) som man sätter fast på kroppen och som skickar signaler till en mottagare eller mobiltelefon.
Framförallt för föräldrar till små barn som inte kan kommunicera själva är detta ett hjälpmedel som förändrat livet för väldigt många människor.

 

En marknad där få aktörer regerar!

Tyvärr är aktörerna för få och konkurrensen för liten än så länge, vilket gör en tekniknörd som mig frustrerad ibland när appar och annat uppdateras kanske max en gång per år eller än mer sällan.
En av de i särklass största aktörerna, amerikanska Dexcom verkar dessutom vara totalt avskärmade från sina användare och det är lika svårt att kontakta dem som att försöka få tag på en högre uppsatt person i Vita Huset.
Ett exempel på detta är när en oerhört efterlängtad uppdatering av en app (Dexcom Follow) annonserades ut som att den nu äntligen var ”på gång” till Sverige.
Dexcom Follow är en mobilapp som underlättar för anhöriga att följa personer med diabetes i sin närhet.
I över en och en halv månad efter utannonseringen av den kommande uppdateringen väntade svenska användare på att vissa funktioner nu äntligen skulle komma.
Detta var dessutom funktioner som folk bett om under lång tid och som skulle underlätta ytterligare för att hålla koll på den anhöriges blodsocker.

Appen kom, men de efterlängtade funktionerna var inte med…..
Efter att TeknikPappa envist kontaktat ett antal personer hos den svenska agenten för Dexcom och de i sin tur jagat Dexcom i nästan en vecka så kom beskedet:
Dexcom hade inte fått det att fungera och därmed struntat i de funktionerna tillsvidare utan att meddela vare sig användarna eller den svenska kontakten om detta.
Ingen tidsplan finns på när eller om funktionerna någonsin kommer.
Du kan läsa mer i min tråd om detta här.

botemedel-brostcancer

 

Framtida botemedel?

Det här är inte första gången som det pratats om olika botemedel för diabetes och vissa personer som levt med diabetes under en längre tid noterar förmodligen inte dessa rubriker längre då det passerat förbi ett antal liknande genom åren.
Men faktum är att det aldrig funnits bättre förutsättningar för att det kanske kan komma att lyckas i en framtid inte allt för långt bort.
Jag fastnade framförallt för en artikel skriven i Illustrerad Vetenskap nu i dagarna där man skriver om att forskare som testat en lösning med hjälp av virus nu är en bit på väg.
Viruset i sig tar sig in i patientens kropp och söker sig till bukspottskörteln.
Väl där infekterar den cellerna och låser in sin egen arvsmassa i dem.
Efter några dagar börjar de påverkade cellerna att utsöndra ett protein som insöndras i blodomloppet ett flertal tillfällen per dygn. Proteinet i sig är hormonet insulin.
Än så länge har man endast testat detta på möss med framgång men förhoppningen är att resultaten skall vara positiva även i kommande försök på människor.
Du kan läsa artikeln i sin helhet här.

 

Vill alla ha ett botemedel?

Det som kan göra mig lite rädd och orolig är just det faktum att det finns ett par riktigt stora företag i läkemedelsbranschen som tjänar våldsamma pengar på att tillverka och sälja såväl insulin som insulinpumpar och CGM´s.
Dessutom är det en marknad som bara växer i takt med att allt fler drabbas av sjukdomen, där framförallt typ 2 diabetes är en av de absolut snabbast växande folksjukdomarna på senare tid.
Det har ju hänt tidigare i historien att just gigantiska företag köper lösningar på ett problem som i sin tur skulle göra dem konkursmässiga över en natt och sedan begraver de patenten så långt ner i jorden som man bara kan.

1

 

Framtiden får utvisa!

Vi får väl se vad som händer framöver, är det något vi lärt oss under 2020 så är det väl just det att världen kan ändras monumentalt på ganska kort tid.
Om du har läst hela denna ovanstående text så vill jag avsluta med att tacka dig.
Tack för att du tog dig tid att läsa om något som påverkar inte bara vår dotter och en massa andra diabetessjuka människor utan även en hel del familjer och anhöriga varje timme, varje dag.

All kärlek!
/TP

Skänk gärna en slant till Barndiabetesfonden, de gör livet lättare för väldigt många!

unnamed 3

En reaktion till “Botemedel mot diabetes, bara en dröm eller en framtida verklighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s