Innan vi börjar!
Om du inte redan innan har läst min uppackningstext som även innehåller mina första intryck och en titt på designen så finns den att läsa här.
Jag kommer i denna recension inte heller att lista alla specifikationer om mobilen, då dessa finns snyggt presenterade på OnePlus hemsida.
Med det sagt, då börjar vi!

Ursprungsfilosofin gör återtåg!
När de första modellerna från OnePlus kom så var strategin tydlig och detta har jag skrivit om flera gånger, men det tål att upprepas här.
Man levererade extremt prisvärda mobiler som hade en del topprestanda och konkurrensmässiga specifikationer men som gav återfall på en del annat.
Bland annat skulle det dröja många generationer av mobiler från den kinesiska tillverkaren innan vi fick exempelvis trådlös laddning och IP-klassificering.
Men anledningen var ju som sagt att man ville kunna erbjuda mobilerna till ett rimligt pris utan att ge avkall på för mycket annat.
I takt med att nyare och nyare modeller har lanserats så har dock priserna gått upp sakteliga, precis som de gjort för hela mobilbranschen.
De senaste värstingmodellerna från OnePlus, som exempelvis 8 Pro har därför hamnat allt närmare 10 000 kronorsstrecket men då har man även valt att slänga in extra allt och inte hållit igen på något.
Men med Nord ska man nu hitta tillbaka till rötterna och stilla begäret från de användare som först lockades till märket en gång i tiden.

Kaxig lanseringskampanj.
OnePlus har alltid varit extremt duktiga på att skapa hype och snack vid sina lanseringar och de har nästan alltid gjort det på sitt eget sätt.
Den första modellen såldes endast till speciellt inbjudna och redan där skapade man en enorm nyfikenhet kring vad detta var för någon uppstickare.
Det finns väl ingen som har klivit in och tagit så stor del av marknaden så snabbt som OnePlus har gjort, undantaget då ett visst äppleföretag från Cupertino.
Även denna gången så började man att etappvis släppa mer och mer information om den kommande modellen Nord, allt för att bygga upp den så berömda hypen som sedan skulle krönas med ett lanseringsevent i Augmented Reality, det första i sitt slag.
Få om ens någon lansering har väl pågått så länge i så många steg som just lanseringen av OnePlus Nord.
Men samtidigt bygger man ju upp en enorm förväntan hos kunderna som sedan ska uppfyllas enligt den hype man byggt upp.
Då är ju frågan, gör Nord det?

OnePlus Nord och övriga OP-modeller, likheter och olikheter?
Med OnePlus Nord har man valt att på många sätt återgå till strategin man hade en gång i tiden, nämligen att blanda bra prestanda och specifikationer med medvetna budgetval och återhållande av kostnader på andra håll.
Om vi börjar med likheterna mellan denna mobil och de övriga aktuella modellerna från OnePlus så är det helt klart lätt att visuellt se släktskapet på långt håll.
Designen går väldigt mycket i samma linje som syskonen med den välvda baksidan som i sin tur har den karaktäristiska avlånga kameramodulen, denna gång placerad i det vänstra hörnet av baksidan.
Kameramodulen i sig är den samma som man kan hitta i OnePlus 8 med fyra linser bestående av en 48 megapixels primärkamera, en ultravid lins, en makrolins samt en sensor för att mäta djup.
På sidan av mobilen hittar man även det för OnePlus typiska reglaget för att snabbt kunna välja mellan tyst läge / vibration / ringsignal.

Vänder man sedan på mobilen så möts man av en skärm på 6,44 tum med 1080p och en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och även skärmspecifikationerna är en sak som man delar med syskonmodellen OnePlus 8.
Men istället för det välvda glas som man hittar på både 8 och 8 Pro så har Nord istället fått en helt plan yta på det glas som skyddar framsidan.
En annan skillnad är att man här har valt att komplettera den främre 32 megapixels-kameran med ytterligare en ultravidvinkellins på 8 megapixel, som klarar av att ta både selfies och groupies utan att behöva ta hjälp av en selfie-pinne.
Men det som framförallt särskiljer Nord är att man här har valt den billigare processorn Snapdragon 765G från Qualcomm istället för de 865-processorer som hittas i 8 och 8 Pro.
Men 765G är ändå ingen dålig processor och man hittar här dessutom stöd för 5G.
Man har även valt bort stöd för trådlös laddning och IP-certifiering mot väta och damm.

Upplevelse vid användning.
Nu har jag haft möjligheten att använda denna mobil i ett par veckor och testat att utsätta den för alla vardagens olika händelser.
Det jag spontant kan säga direkt är att den billigare processorn inte är något som man behöver vara orolig för alls i de flesta fallen, mobilen har känts både rapp och direkt i den dagliga användningen.
Eftersom mobilen har fått en skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens och den erkänt snabba OnePlus-versionen av Android, Oxygen OS samt ett kraftfullt RAM-minne, så bidrar dessa saker sammantaget till en rapp upplevelse.
Kameran har levererat riktigt bra bilder utan att vara en av de allra bästa på marknaden. Det enda jag inte tycker håller måttet är den dedikerade makro-kameran där bilderna ofta blir suddiga om man inte håller blick stilla och tar ett par foton i en serie att välja bland.
Jag ska inte heller sticka under stol med att jag saknar den trådlösa laddningen, speciellt då vi i vårt hus har ett antal laddplattor liggandes på strategiska ställen.
Möjligtvis vägs det upp till viss del av den blixtsnabba Warpladdaren.
Vad jag däremot älskar mer och mer är formatet med den platta skärmen och den välvda baksidan. Storleken är också helt perfekt för mina händer och detta är nog i dagsläget en av de allra skönaste mobilerna att hålla i handen, enligt mig och mina händer.
Jag gillar även den otroligt kaxiga färgen Blue Marble som snyggt bryter solens strålar och som verkligen inte skäms för sig.
Här finns det även den betydligt diskretare grå modellen Gray Onyx att välja för den som inte vill sticka ut lika mycket.

Pris och slutsats!
Priset för en OnePlus Nord börjar på 4600 SEK för varianten med 8 GB RAM och 128 GB lagringskapacitet. Modellen jag har testat kostar 5600 SEK och har 12 GB RAM samt 256 GB lagringskapacitet.
Jämfört med andra mobiler idag på marknaden som kan erbjuda 5G, en snabb 90 Hz skärm och motsvarande kamerauppsättning så känns det absolut som att man är med och konkurrerar med de flesta av dessa alternativen.
Om det är den bästa mobilen för just dig beror väl på förutsättningarna?
Om du måste ha trådlös laddning, IP-certifiering eller en snabbare processor så ska du nog titta vidare på andra alternativ.
Men för den som vill ha en bra allroundmobil med vass design och en del topprestanda och som dessutom erbjuder en av marknadens snabbaste batteriuppladdningar och du även gillar OxygenOS, ja då ska man nog titta lite närmare på denna arvtagare till OnePlus ursprungs-DNA.

Huruvida OnePlus Nord verkligen är King of the North eller inte och om OnePlus har lyckats motsvara de stora förväntningar man byggde upp, det är väl upp till var och en att bedöma.
Men att jag gillar det faktum att OnePlus återigen kliver in i prisklassen runt 5000 SEK med en intressant mobil med vissa flaggskepps-specifikationer, det finns det inga tveksamheter kring.
Det och det faktum att jag både kan och kommer att varmt rekommendera denna mobil till ett antal personer i min absoluta närhet, det i sig är ett mycket bra betyg!
Take care!
/TP
Alla specifikationer finns att ta del av på OnePlus hemsida.
Mobilen är tillhandahållen av OnePlus men detta har som vanligt inte påverkat mina omdömen av produkten.
Denna text är inte heller sponsrad eller betald utan sker oberoende och på helt egna villkor, som alltid på TeknikPappa.