Geocaching, gå på skattjakt var du vill!

Nygammalt intresse.

Jag höll själv på en hel del med Geocaching för några år sedan och blev helt fast.
Vad är då Geocaching? Så här beskrivs det på Wikipedia:

”Geocaching
är en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus, en internationell lekform härstammande från USA. Utövarna söker skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet. Dessa gömmor placeras av andra deltagare.
En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. Cacher är som regel inte nedgrävda. En cache kan vara av väldigt varierande storlek och vara gömd såväl mitt inne i storstäder som ute i naturen. När man väl hittat cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det.”

geocahing-huvudbild-1053325102
Ett exempel på en cache.

 

För alla!

Beskrivningen på Wikipedia ger väl en ganska bra sammanfattning av fenomenet faktiskt och beskriver även ganska bra vad en så kallad Cache är för något.
Det roligaste med Geocaching är att det förutom olika storlek och typer på själva föremålen även finns olika svårighetsnivåer gällande hur och var de är gömda.
Vissa föremål är gömda så att alla ska kunna leta efter dem, oavsett handikapp eller ålder medans de svåraste kan kräva viss utrustning för att ta sig till.
Detta är en fantastisk sak att göra ihop med barn då det verkligen är som att gå på skattjakt ihop.

 

AppRetirement
Finns fler än man tror.

 

Det finns cacher överallt.

En sak man slås av när man börjat är att det finns gömda föremål precis överallt och att kreativiteten hos de som gömmer dem är helt fantastisk.
Jag minns en gång när jag var på jobb i Lidköping och bestämde mig för att hitta en eller två cacher innan jag åkte hem.
Jag hittade ganska snabbt till platsen för den första och började undersöka och leta utan större framgång. Jag läste om och om igen i appen för att ta del av de ledtrådar som fanns gällande den aktuella cachen och gick fram och tillbaka på platsen.
Till slut hittade jag den i ett magnetiskt ihåligt hölje som var målat i samma färg som ett elskåp och satt monterat på ett sätt som absolut inte såg konstigt ut.
Det kanske är det häftigaste med detta att det finns så mycket föremål som sitter gömda i samhället och egentligen är helt synliga.

Best-Geocaching-App-751x500
Det finns cachar i alla storlekar på alla möjliga ställen.

 

Appen, ett bra sätt att börja.

Det finns en officiellt app för Geocaching och den har haft sina uppgångar och nedgångar i kvalitet helt klart.
Just det faktum att appen var så dålig ett tag gjorde att jag slutade med detta för några år sedan. Men nu är appen kraftigt uppdaterad sedan ett tag tillbaka och ser bättre ut än någonsin.
Det man ska veta är att det finns en gratisversion som man kan kan börja med, men om man verkligen fastnar och vill kunna ta del av alla gömda geocachar så måste man betala en abonnemangsavgift i appen.
Men börja med gratisvarianten, har du tur så finns det tillräckligt med gratiscachar runt dig för att vara sysselsatt ett tag.
Dessutom kan man ju ta bilen, cykeln eller bussen en bit om man vill hitta fler.
Appen finns att ladda ner från både iOS AppStore och Android Google Play Store.

15a64e8b2995c9973d15e8dc6716bd98
Vissa cachar är svårare att hitta än andra!

 

Geocaching.com

Om du känner att detta verkar kul men vill veta mer om fenomenet så finns all information du behöver för att läsa om Geocaching på den officiella hemsidan!

246x0w

Happy hunting!
/TP

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s