Pant på mobilen framöver?

Panta mera!

Nu vill regeringen införa en pant på inköp av mobiltelefoner, läsplattor och smarta klockor mm.
Enligt TV4 Nyheterna så köps det varje år ca 3,5 miljoner mobiltelefoner men endast 750000 lämnas årligen in till olika återvinningsstationer.
Därför vill Regeringen nu tillsätta en utredning som ska vara klar för att införa ett pantsystem på telefoner, läsplattor och smarta klockor om ett år.

 

Minska brytningen av mineraler och metaller.

Den största anledningen till att man gör detta är enligt miljöminister Isabella Lövin för att aktivt få folk att lämna in uttjänta mobiler för att detta i sin tur ska minska behovet av en ökande brytning av vissa metaller och mineraler.

ashkan-forouzani-vpoFTzTadLE-unsplash
Trasiga mobiler till återvinning?

Frågan är hur det kommer fungera i praktiken?

Även om tanken är god och kanske att något sådant här är nödvändigt så finns dock aspekter i detta som man bör tänka på.
Det faktum att många mobiler och läsplattor säljs vidare till annan part efter en tid (titta bara antalet begagnade enheter på olika köp & sälj-sidor) så är frågan vilken effekt detta egentligen kommer att få i förlängningen?
Lyckas man få en andra generationens användare att även betala för panten när de köper en begagnad telefon så kan det få effekt.
Annars finns det en risk att det bara leder till en ökad kostnad för den första användaren men även gör det tveksamt om begagnatköparen som inte haft någon extra kostnad i sin tur lämnar in den när den väl lägger av.
Men om man börjar med att få in alla de trasiga mobiler som idag slängs i soporna eller läggs i en byrålåda så är man ju en bra bit på väg.
Vad denna pant skulle addera på prislappen framgår inte i dagsläget.

/TP

Källa: TV4 Nyheterna
Omslagsbild: The Irish Times

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s