Vakta Companion, appen som skickar en egen väktare vid behov!

En abonnemangstjänst.

Bolaget Vakta i Sverige AB har nyligen lanserat en app som ska erbjuda extra trygghet i utsatta situationer.
Tjänsten bygger på att man betalar en abonnemangskostnad på 139 SEK i månaden.
För den kostnaden erbjuder tjänsten två utryckningar per år utan extra kostnad.
Utryckningar utöver dessa debiteras med 300 SEK per utryckning.

Companion - Utlöst larm

Storstäderna först ut.

Tjänsten rullas ut i Stockholm i första läget och kommer därefter att följas upp med Göteborg och ”flera av Sveriges större städer under 2020”.
Exakt vilka dessa städer detta är framgår inte, men det går att följa utrullningen på deras hemsida.

 

Appens funktion.

Companionappen bygger på att man håller ett finger placerat på en stor knapp mitt på skärmen under hela den period som man känner ett extra behov av trygghet.
Om man tar bort fingret från knappen så skickas ett larm till en av väktarna som är anslutna till tjänsten.
Denna väktaren åker då till den plats du befinner dig på alternativt till den sista plats som din GPS registrerade. Samtidigt görs en motringning för att säkerställa att det inte rör sig om ett misstag. Har det blivit fel uppger användaren sin personliga behörighetskod och larmet avbryts.
Om man som användare av appen kommer fram till sin måldestination utan att man behövt aktivera larmet så slår man in sin personliga kod för att avsluta appen.

Företaget garanterar inte att man får assistans så pass snabbt att hjälpen kommer i tid för att avbryta en pågående incident, men den garanterar att en väktare kommer dit i alla de fall som appen larmar.

Companion - Inte aktiverad     Companion - Aktiverad

 

 

Så här beskriver företaget själva tjänsten i sitt pressmeddelande:

Premiär för revolutionerande personlig trygghetstjänst.
Ny mobil-app ger användaren tillgång till snabb väktarutryckning

Med start under maj blir Stockholmarna först i Sverige att kunna använda Companion, en nyutvecklad svensk trygghetstjänst för privatpersoner. Companion är en lättanvänd mobil-app som knyter samman användaren med tusentals behöriga väktare redo för utryckning. Genom ett trygghetsgrepp i sin smartphone kan användaren enkelt kalla på assistans av säkerhetspersonal i situationer där han eller hon känner sig hotad eller utsatt. När trygghetsgreppet släpps skickas en signal till larmcentralen som då följer användarens position och begär direkt utryckning av behörig väktare för att hantera situationen. Tjänsten erbjuds via ett månadsabonnemang som kostar 139 kronor i månaden, då ingår två fria utryckningar per 12 månader.

”Allt fler svenskar upplever en ökad otrygghet i samhället, vilket påverkar oss alla negativt. Med Companion vill vi demokratisera säkerhets- och trygghetsområdet genom att göra en professionell trygghetstjänst tillgänglig för många fler.”, säger Erik Forsberg, Companions grundare och VD.

Allt som behövs för att kunna använda Companion är en smartphone, ett mobilt BankID och ett svenskt bankkonto. Åldersgränsen för att kunna teckna ett abonnemang är 18 år, men med möjlighet att teckna tjänsten även för familjemedlemmar i åldrarna 15-18 år. Genom avtal med Larm Assistans Sverige AB, som har tusentals anslutna behöriga väktare knutna till sig, garanteras att alla larm via Companion besvaras med utryckning av behörig väktarpersonal inom täckningsområdet.

”Självklart är vi medvetna om att vi just nu befinner oss i en situation där färre människor rör sig ute på stan”, säger Erik Forsberg. ”Samtidigt finns det många i samhället som jobbar på kvällar eller av andra anledningar behöver vara ute på tider och platser där det skulle vara skönt att ha någon som kan hjälpa till om något skulle hända.  Jag hoppas och tror att Stockholmarna kommer att ta till sig Companion och att vi snabbt kan bidra till att hjälpa stadens invånare att känna en ökad trygghet i sin vardag”.
Tjänsten lanseras nu med ett begränsat antal tillgängliga abonnemang i Stockholmsområdet, antalet tillgängliga abonnemang kommer sedan gradvis att utökas under juni. Därefter planeras en fortsatt utrullning av Companion i Göteborg, Uppsala samt fler av Sveriges större städer under 2020. 

Mer information går att hitta på Companions Hemsida!

Tips på alternativa lösningar.

Tanken med denna tjänsten är god, det värsta är väl att denna typ av appar ska behöva finnas överhuvudtaget.
Men om man tycker att man inte har råd med tjänsten eller att den kanske inte erbjuds där just du bor så kommer här förslag på ett annat alternativ.

Upplägget är ganska enkelt men effektivt, nämligen att man delar sin plats med en anhörig eller kompis genom exempelvis Apples Hitta-app eller ett motsvarande alternativ (läs mer om en av dessa appar här).
Sedan ser man till att man har telefonkontakt med denna person hela vägen hem och skulle något hända så kan den personen i sin tur kontakta polis och delge vilken position man befinner sig på.

Be safe!
TP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s