Asus ZenWifi AX XT8, en riktigt grym router med Wifi-6.

Bakgrundsinformation.

Det ska sägas direkt, detta är inte första gången som jag testat en ny router under de senaste åren. Men samtliga lösningar har sedan lämnats tillbaka eftersom de inte varit mycket bättre än den router som vi använt sedan 5 år tillbaka.

Routern som vi har använt sedan tidigare var en ASUS RT-AC68U och det är en mycket kompetent maskin och fortfarande en riktigt prisvärd router med mycket kraft.
Huset vi bor i nu är på ca 200 kvadratmeter fördelat på två våningsplan och med mycket öppen planlösning.
En av de första saker som jag gjorde när vi flyttade in (bokstavligen) var att dra en ethernet-kabel från ingående fiberboxen, som är installerad på bottenplan i hallen.
Denna sladd drog jag upp i kanaler till den övre hallen där jag placerade routern på en hylla som står mitt i huset.
Detta har gjort att vi klarat oss ok med en enskild router utan vare sig förstärkare eller Mesh-noder. Vi har dessutom haft helt ok täckning i hela huset, om än lite svagare i det bortersta hörnrummet på markplan, samt på altanen.

IMG_4100
Föregångaren och efterträdaren, sida vid sida!

 

Dags att pensionera slitvargen!

Den senaste tiden har dock AC68:an börjat klaga genom att tappa wifi titt som tätt, samt att den levererat riktigt klen trådlös hastighet tidvis.
Men då ska man även tänka på att i stort sett hela huset numera är uppkopplat med allt från övervakningskameror, smart belysning, larm och en herrans massa portabla enheter i form av mobiler, iPads, datorer, 4 st Apple TVs mm.

Men eftersom de Mesh-lösningar och separata routers jag tidigare har testat snarare har varit än mer instabila och stökiga så har jag valt att istället vänta in den nya generationens routers med Wifi-6, som har flera fördelar jämfört med tidigare standarder i form av räckvidd och stabilitet bland annat.

68
ASUS AC68, en riktig slitvarg.

 

ASUS ZenWifi, framtiden flyttar in!

När denna produkt dök upp i mitt flöde första gången så var det ett par saker som gjorde att jag fick upp intresset för den rejält.
För det första så är mina erfarenheter av ASUS väldigt positiva och AC68:an har ju gjort ett bra jobb.
Sedan tillkom det faktum att denna modell hade stöd för just Wifi-6, verkar vara smidig att använda som en del av ett Meshsystem (om man önskar) samt att den faktiskt är riktigt snygg. Detta gjorde att jag fastnade för den rejält.

Värt att påpeka är att dessa routers finns i flera olika paket/versioner.
Först och främst finns en modell som heter ASUS ZenWiFi AC CT8 som ser exakt likadan ut men saknar Wifi-6. Dessa är givetvis något billigare också.
Sedan finns även den aktuella modellen Asus ZenWifi AX XT8 som ju då har Wifi-6.
Båda varianterna finns som 1-pack eller 2-pack samt i färgerna vitt eller svart.

Header ASUS
ASUS AX XT8 och ASUS AC CT8 ser identiska ut.

Eftersom det inte är någon skillnad på de enskilda XT8-enheterna och man kan använda alla som antingen router eller mesh-nod så bestämde jag mig för att börja med en och sedan köpa fler vid eventuellt behov.
Så en vit AX XT8 klickades hem i början på veckan och priset för denna landade in på strax under 3000 SEK inkl. frakt.

 

Uppackning och uppstart.

Att packa upp den nya routern var en fröjd. En riktigt snygg förpackning och allt man behöver för att komma igång låg prydligt nedpackat i lådan: en ethernet-kabel, en strömsladd och själva routern tillsammans med instruktionsbok och en snabbstart-guide.
Om man har tillgång till en smartphone så är min rekommendation att ladda ner ASUS-appen och sköta uppstarten genom den eftersom den är oerhört smidig och pedagogisk.

Först kopplades den gamla routern bort och fiberboxen (modemet) stängdes av.
Därefter kopplades den nya routern in och strömsladd sattes i väggen.
Efter det var gjort så startades först fiberboxen igång följt av att routern slogs på.

IMG_4093
Snygg och stilren förpackning.

 

Appen tar vid.

När lampan på routern lyser med fast blått sken så kan man starta igång appen.
Först skapar du ett konto eller loggar in med det du har om du redan har använt appen sedan tidigare med en annan ASUS-router.
Välj sedan vilken typ av router du vill koppla in.

IMG_4094

 

Välj Nätverksnamn mm.

Sedan efter en stund hittas din router och du väljer den för att gå vidare.
Därefter får du döpa ditt nätverk, lägga in nätverksnyckel samt välja om du vill separera 2,4GHz och 5GHz-banden eller köra med ett gemensamt.
Mitt tips här är att döpa det trådlösa nätverket till samma SSID du använt tidigare samt samma nätverksnyckel. Detta gör att alla din enheter som varit uppkopplade mot den gamla routern automatiskt hoppar igång på den nya, utan att du behöver göra någonting.

IMG_4097

Nu är installationen klar, vad blev resultatet?

Ett par klick till efter detta så är du klar med din installation.
Har du köpt fler än en ZenWifi-enhet så kan du koppla en de övriga som noder nu.
Sedan kom det mest nervösa ögonblicket, nämligen att testa nätverket samt få en uppfattning om ifall det räckt med en enhet eller om fler skulle inhandlas.
Låt mig enkelt summera resultatet av mätningarna så här…..WOOOW!

Alla rum i huset har nu den maxhastighet som vi betalar för, och detta via wifi.
Även på hela altanen som är 110 kvadratmeter samt i hela trädgården går det nu att surfa uppkopplad på det trådlösa nätverket.
Jag hade höga förhoppningar, men detta överträffades med råge.
Någon mer enhet behöver inte inhandlas och om jag vill så kan jag i framtiden faktiskt använda min gamla AC68 som extra nod eftersom även den har stöd för AiMesh, precis som den nya routern.
Att den nya routern dessutom är sjukt snygg och passar in överallt gör ju inte saken sämre direkt. 🙂

OBS!
Värt att tillägga här är ju den att min router står optimalt placerad i huset och att planlösningen i huset är väldigt öppen. Det är ju inte säkert att det räcker med endast en router för alla andra som har ett hus av motsvarande storlek.

Högsta betyg från mig till ASUS för denna fantastiska router, nu får tiden utvisa om den dessutom är lika stabil och stark i längden som den gamla AC68:an.

Vill du läsa mer om ASUS ZenWifi AX XT8 så kan du göra det här på ASUS hemsida.

Detta test är på inget sätt sponsrat av eller påverkat av ASUS, routern är inköpt via nätbutik för egna pengar!

Surfs up dude!
TP

 

17 reaktioner till “Asus ZenWifi AX XT8, en riktigt grym router med Wifi-6.

  1. ASUS är min favvo och har precis byggt ett mesh-nät med en ny RT-AC86u och två RT-AC68u (en ny och en gammal). COVID-19 kräver bättre nät hemma :-). Allt lirar även om vissa funktioner som SmartConnect känns lite buggiga.

    Så läste jag ditt inlägg…

    Skulle kanske hoppat på Wifi6-tåget redan nu. Nåväl, köpt är köpt. Får vänta in nästa byte av router/AP om några år. Kanske blir det då en 5G/Wifi6 combo router…

    Gillad av 1 person

    1. Ja, nu börjar de trådlösa nätverken sättas på prov rejält när alla är hemma och uppkopplade samtidigt.
      Den stora skillnaden märks ju egentligen först när även alla uppkopplade apparater har stöd för WiFi-6.
      Med det sagt så ligger det just i detta nu ett recensionsexemplar av en OnePlus 8 Pro (med WiFi-6) och väntar på mig på posten.
      Nu hoppas vi bara att routern även känns lika bra även på lite längre sikt. 😉

      Gillad av 1 person

  2. Vilket intressant test för min del! Det är helt otroligt, för jag har i princip helt identiska förutsättningar. Har en AC68U sedan flera år. Den är placerad öppet på en hylla mitt i huset som är på 110 + 110 m2 och den täcker hela huset samt en del av trädgården, men det är lite dålig täckning i ett par rum i källaren.Nu när jag och min fru har skaffat iPhone 12 pro max har jag funderat på att uppgradera till WIFI 6 och försöka förbättra täckningen.Jag tycker Asus har levererat, vår router har fungerat i princip felfritt i 4-5 år, så jag vill inte gärna byta märke. Jag föll för AX XT8 och har tittat på den ett tag, men priset har varit högt. Fast just nu är det REA och rejäla prissänkningar, så det är dags att slå till. Frågan var framförall, behöver vi en, eller två? När jag har läst på din sida inser jag att vi nog faktiskt klarar oss med en. Då kan sonen som är spelfantast dessutom använda den AC68U på sitt rum som trådad Switch och mesh-nod. Tack för din fina recention 🙂

    Gilla

    1. Vad glad jag blir om min recension kan hjälpa till att fatta lämpligt beslut.
      Jag kan väl tillägga att vi fortfarande endast har en enhet i huset.
      Extra intressant också att jag nu jobbat hemifrån i ett antal månader med flertalet Teams-möten mm per dag.
      Jag har då uteslutande suttit på mitt hemmakontor som ligger längst ifrån routern och med stängd dörr mestadels av tiden.
      Det funkar helt perfekt och stärker bara min positiva bild av denna router än mer.
      Lycka till med inköpet, jag tror du kommer älska den. 😉

      Gilla

      1. Det blev som sagt två för vår del och det började inte så bra. Installationen var busenkel på pappret och skulle bara ta 10 min, men vi höll på i timmar utan att få det att funka. Vi bytte plats på routrarna uppdaterade firmware, testade via app och via dator, men hur vi än bar oss åt så hittade inte routrarna varandra. Till slut gav vi upp och tänkte lämna tillbaka dem. Vi lät dem stå, lagade middag och käkade. Sen kollade jag i appen och de hade till slut hittat varandra.

        Jag placerade ut dem och mätte, grym prestanda med hög hastighet, lång räckvidd och låg pingtid. Fast glädjen blev kortvarig, det slutade funka igen efter några timmar. Jag fick koppla ut strömmen och starta om, sen funkade det igen. Men proceduren har fått upprepas varje dag, dessutom har det varit stora problem att ansluta till wifi, man får försöka om och om och om igen innan man kommer in och enheter tappar oförklarligt anslutningen titt som tätt trots full täckning. För ett par dagar sedan slutade det trådade nätverket att fungera, men wifi funkade bra. Det är ett ganska ovanligt fel på en router. Trots att vi kopplade ur och startade om kom det trådade nätet inte tillbaka, men wifi funkade bra. Då kom sonen med en bra idé, vi stänger huvudströmbrytaren i huset en stund så att alla enheter startar om samtidigt. Jag trodde inte att det skulle göra någon skillnad, men faktiskt. Efter det kom allt igång och har fungerat som det ska, dock bara i ett par dagar än så länge, men jag hoppas att det ska hålla i sig. Om problemen återkommer åker de tillbaka till Kjell o co denna veckan innan ångertiden är slut, men jag hoppas att det ska funka nu.

        Här om dagen kopplade jag in min gamla AC68 som meshnod, så nu har vi tre trådade meshnoder. Täckningen och hastigheten är extremt bra. Jag har full täckning i nästan hela huset 4 av 4 på wifi, endast ett par platser där det går ner på 3. Hela trädgården, garaget och uppfarten har också bra täckning och hastighet. Vi har fiber med 250/250 och får ofta ut drygt 300 mb/s. Oavsett var jag mäter så är det sällan att det går mer under 200 mb. Ofta ser jag att det sticker till 500-600 mb när jag börjar mäta innan hastigheten justeras ner till det vi betalar för. Vad gäller prestanda, hastighet och täckning är detta nog bland det bästa man kan köpa idag. Nu hoppas jag bara att det ska vara stabilt och pålitligt också…

        Gilla

      2. Tack för återkoppling!
        Märkligt så vi inte hade några problem alls.
        Men faktum är ju att vi ökade oss med en då det räckte gott och väl. Kanske är det just när man kör Mesh som det blir struligt?
        Jag har testat andra Mesh-system som exempelvis Netgear Orbi och blev tokig på hur ofta noden tappade kontakt med basenheten.
        Vi hoppas att era problem är över nu då och att ni får njuta! 🙂

        Gilla

  3. Hej och tack för recensionen!

    Först var jag inne på att köpa två AX XT8 till vår villa på 110*2 m2 men tyckte det var väl dyrt med 5 200:-. Efter att ha läst din recension bestämde jag mig för att börja med en.
    …sen kom ”Black friday…week” och hux flux fick man ett paket om två för 3095:- så jag slog till!
    Jag har precis hämtat ut paketet och inväntar just nu ett tillfälle då hela familjen godtar att vi är utan internet så jag kan installera dem. 😀

    Ha det bäst!

    -Peter

    Gilla

    1. Kul att läsa!
      Hoppas du får en smidig installation och att du blir lika nöjd med resultatet som jag är.
      Jag har fortfarande inte haft behov av att använda fler än en XT8.
      Så du får gärna återkoppla med några rader om hur de fungerar i mesh, om du har lust.

      Gilla

      1. Installationen gick hur smidigt som helst.
        Först testade jag att köra med bara en och jag kan säga att det hade räckt för jag fick full kräm (100 Mbps) i hela huset. Om en månad byter vi fiberleverantör och ska då få 300 Mbps så kanske är två st bättre då.
        Eftersom det var så bra täckning med bara en flyttade jag isär noderna så nu har jag bra wifi även i garaget vilket är trevlig då jag hängder där en del. Dessutom fick vi bra täckning även på altanen vilket också är trevligt när man vill spela musik där.

        Förutom ”Parental controls” (som jag inte blir riktigt klok på) är jag oerhört nöjd efter några dagars användning.

        Gillad av 1 person

  4. Om jag fattat det rätt så skall en burk vara router och den/de andra satelliter/accesspunkter ”i spindelnätet”. Skall testa själv för svärföräldrarnas ändamål men vill köra en som basstation och den andra som en trådlöst ansluten satellit (via ett av 5GHz näten som Backhaul nät) och fortsätta använda Telia router med dess iptelefoni -> ”POTS-brygga” för vanligat hederliga telefoner i huset ett tag rill. Det är ju för att slippa kabeldragning och för att ersätta ett par Telia Trådlös TV (TG233 Technicolor) burkar som vi kör som en trådlös brygga och som skall skapa en max(?) 4 kanalers 5GHz MiMO 802.11 N 4:a radios brygga. Vi får bara knappt 100Mbit med den gamla lösningen till från Internet på andra sidan av bryggan av en 500Mbit (ger max ca 600Mbit i realiteten – Telia bjuder på lite extra verkar det som hos de som jag själv testat) Telia fiber lösning (i flera fall används Telia öppen fiber). Hade velat testa 2 st. TG234 burkar i en brygga då de har 802.11AC (och två gigabitportar). Detta är första mesh lösningen jag testar men kan se att andra mesh lösningar gärna ockuperar 40MHz kanaler (8 av de 1-13 (som även verkar använda ”0” och 14 enl. Netspot (på Mac)). Detta kan dock bero på att mänga brukar välja 20/40 MHz coexistans på 2,4 GHz nätet => 40 MHz används och därmed ”lägger man beslag på” 8 st 2,4 GHz kanaler varav 4 troligen i onödan – kan ge dålig gransämja. Mac hade i alla fall tidigare en begränsning på att man bara kunde använda 20MHz bandbredd på 2,4 GHz nät (4 kanaler ”i bredd” av de 1-13 kanalerna). Skall testa om man kör samma kanaler men den ena med annat SSID i två parallela lösningar om det påverkar throughput på den andra ”kanalen/SSID:t”. Dvs om en granne kör hårt på ”en frekvens” påverkar det andra grannar/mig? Ser att åtminstone Telias gamla WiFi burkar gärna byter kanal till kanal 36 på 5GHz även om man manuellt satt dem på högre kanaler (WiFi skall ju reagera på ”radar” och byta kanal/stänga ner radion på 5GHz bandet?). Testar DD-WRT i gamla Netgear ”routrar” (körs som accesspunkter) och har då ”låst” så att kanalen inte byts. Burkar saknar ju ofta möjlighet att manuellt välja höga DFS kanaler medan DD-WRT möjliggör detta (beroende på hårdvaran) dvs att man i bland kan välja upp till kanal 173 (vad jag har sett) och då blir man ganska ensam att köra på den kanalen eftersom grannarnas utr. står på automatik och oftast väljer lägre kanaler. Iofs klarar inte alla datorer att använda de allra högsta 5GHz kanalerna (troligen beroende på hårdvaran – wifi kortet alltså) i maskinen så man får se upp med detta. Tror att det bara finns en App för att konfigurera flera mesh-burk fabrikat vilket ev. minimerar valmöjligheterna (?) och kanske tvingar 20/40 MHz coexistens på 2.4 GHz?. Vi får väl se. Men kabel är alltid bäst! Jag har ett kat 6 nät hemma en switch, en router och en accesspunkt. Nyfiken på WiFi 6 och 6 GHz WiFi samt hur de nya tekniker som finns i professionell utr. påverkar prestandan i trådlösa nät. Förhoppningsvis kommer med tiden alla nya tricks (tekniker för bättre framkomlighet/utnyttjande) till wifi utr. för hemmabruk. Eller kommer 5G användas istf. WiFi? Har en del att testa. Kan rekommendera DD-WRT firmware i äldre burkar om man bl.a. vill göra WiFi bryggor och kunna sätta samma SSID på 2,4 och 5 GHz så datorerna själva kan ”roama” beroende på signalstyrka mellan dessa. Man kan behöva ställa om WiFi så detta kan ske (på Mac kolla möjliga settings för det inbyggda ”airport” CLI verktyget i Terminal – testa Strongest – datorn blir då mer villig att ”roama” och testa även Debookee Tools för att se/höra när datorn roamar även mellan olika accesspunkter – motsvarande för Windows?).

    Gilla

  5. Är super nöjd med denna Mesh-lösning. Har Routern i källaren och noden på plan 2 och det funkar kanon.
    Har en fundering:
    När jag konfigurerade systemet så slog jag ihop 2,4GHz och 5GHz banden, men nu när jag sa installera en Smart lampa så ska den ligga på 2,4GHz bandet.
    Jag fattar inte hur jag separerar banden igen.

    Tacksam för hjälp.
    /Micke

    Gilla

      1. Låter smidigt.
        Jag har sökt i manualen men kan inte se att det finns beskrivet där hur man ska göra.
        Kan du förklara hur?
        Som du säkert redan förstått så är jag inget datasnille 🙂

        Gilla

    1. Om en enhet stödjer enbart 2,4GHz så kan den bara se och ansluta till en radio med den ”frekvensen” (kanalerna 1-13 i Sverige/Europa), Att det finns ett SSID med samma ”lösenord” (krypteringsnyckel) och samma namn fast med en 5GHz radio spelar inte någon roll. Träffade på en hyfsat ny men billigare PC som saknade 5GHz radio när jag kollade upp WiFi kortets anslutningsmöjligheter (AP:n var inställd med samma namn på SSID för både 2,4GHz och 5GHz). Det finns ju enheter som enbart stödjer vissa varianter av WiFi dvs oftast äldre ”standarder” typ 802.11 b,g (man kan ju stänga av supporten för dessa i vissa accesspunkter om man enbart vill stödja nyare utrustning typ 802.11 n,ac,ax för att slippa att äldre utr. drar ner prestandan för övriga pga att WiFI radion behöver ändra ”läge” ofta för att kunna stödja både äldre och nyare utr. Jag har för mig att man möjligen kan begränsa vilka hastigheter som skall stödjas också dvs om signalen blir för svag så kan man inte ansluta eller att man tappar anslutningen pga att man i accesspunkten stängt av möjligheten för lägre hastigheter – möjligen kräver detta i bägge fallen en mer avancerad/kapabel/konfigurerbar AP (baserad på chip/radios med mer konfigurationsmöjligheter). Jag börjar också misstänka att det möjligen kan finnas enheter med modernare WiFi radios som ev. saknar bakåtkompatibilitet dvs att de stödjer 802.11 ac men kanske inte 802.11 n,g,a,b och kan då ev. inte ansluta till en äldre AP. Jag har dock inte kollat om det kan vara så dvs om tekniken kan vara begränsad på det sättet. 802.11 b,g är 2,4GHz medan 802.11 a är 5GHz och 802.11 n,ac,ax kan vara både/antingen 2,4GHz eller 5GHz, har inte stött på 6GHz än…
      Det många kallar en ”WiFi router” är egentligen en router, en AccessPunkt och innehåller även en ethernet switch (samt har oftast ytterligare funktionalitet som t.ex. en DHCP server och NAT funktionalitet) i en och samma låda. Man kan ju använda en äldre routrar som en AP om man stänger av DHCP och bara använder LAN sidan. Med DD-WRT firmware (om enheten är kompatibel) kan man ofta uppdatera funktionaliteten och får tillgång till mer inställningsmöjligheter så som möjligheten att sätta samma SSID på 2,4 GHz och 5 GHz, bryggningsmöjligheter mellan WAN och LAN interfacen och en hel del annat som t.ex repeater funktioner och ett simplare GUI (det finns ju dock en risk att man ”brickar” sin router dvs gör den oanvändbar (den blev en ”tegelsten”) om något går snett (om man har valt fel firmware t.ex – på egen risk alltså, Ibland kan man dock rädda en ”brickad” utr.)

      Gilla

  6. Det där med att skapa ett SSID till? I vissa routrar (APs) kan man sätta upp ett gästnät som bara når Internet och inte det interna LAN:et (det kan finnas varianter på detta också). Med DD-WRT kan man sätta upp virtuella AP med var sitt SSID-namn/”lösen” och var sin DHCP range. Men DD-WRT är ju mest tänkt för äldre burkar som saknar en viss funktionalitet som man saknar i burkens original firmware. Men oftast fall finns det inte möjlighet att konfigurera fler SSID/nät i vanliga/hemma ”routrar” / APs.

    Gilla

  7. Jag lyckades begränsa bandbredden för 2,4 GHz i ASUS XT8 burken till 20 MHz (om man bryr sig om detta/vill ta hänsyn till sina grannar). Kunde även konstatera att man fick tillgång till all prestanda som linan har/det man betalar för (i detta fall ca 600Mbit via Telia öppen fiber/Telia abonnemang) men via att koppla datorn via ethernet till satelliten på plan 2. Dvs Backaul nätet (den trådlösa bryggan) via 5GHz-2 (andra 5GHz radion i resp. burk) och kanal 100 DFS (auto-valt av burkarna) gör sitt jobb bra. Skulle gärna vilja kunna välja kanal för 5GHz-1 nätet runt någon kanal (DFS) med högt nummer som då inte konkurrerar med Backhaul och/eller grannar. En bärbar mac fick även den möjlighet att använda all tillgänglig Internet prestanda men via Wifi, av någon anledning fick inte den stationära Macen det via WiFi (kanske stod för nära XT8 burken?) jag lade inte mer tid för att kolla på detta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s