Bästa mobilen för barn?

Mission Impossible.

Ja det ska sägas direkt, det är nästan omöjligt att svara på ovanstående fråga.
Istället tänkte jag här sammanställa en liten ”att tänka på-lista” när det är dags att köpa en första mobiltelefon till sitt barn.
Eftersom barn ju innefattar ett åldersspann på allt från 0-18 år så är också behoven väldigt olika beroende på ålder och annat som spelar in.
Så se nedanstående tips som generella och de kanske framförallt gäller upp till 13, 14 års ålder då kraven brukar bli något högre.
Detta är dessutom mina helt personliga tips och inte något facit eller allmänna riktlinjer.

tim-gouw-LmYcS4nwj8w-unsplash
Välja mobil till barnen är ingen barnlek!

Pris.

Först och främst måste man ställa sig frågan vad mobilen till barnet får kosta och det är ju faktiskt högst individuellt.
Ibland kan det vara bättre att köpa en bättre begagnad mobil och istället få en lite bättre modell än vad man får om man väljer en helt ny mobil till samma pris.
Idag finns det både flera seriösa aktörer som förmedlar begagnade mobiler med garanti samt diverse olika köp och sälj-sidor.
Titta gärna i min guide för köp av begagnad mobil här.
Det man ska tänka på är att framförallt många yngre barn hanterar sina mobiler som en leksak i mängden och att livslängden kan bli något begränsad.

josh-appel-NeTPASr-bmQ-unsplash
Den eviga frågan, hur mycket får det kosta?

Tålighet / Storlek.

Jag personligen tycker att det kan vara värt att faktiskt kliva upp lite i pris även till barnens mobiler och istället se till att mobilen är skyddad med ett riktigt bra skal och ett skärmskydd. De lite dyrare mobilerna har ofta en bättre skydd mot smuts och väta, vilket kan vara skönt och en extra trygghet.
Det är ju inte så roligt om barnets mobil inte fungerar när de verkligen behöver få tag på sina föräldrar.
Det finns många bra skal att titta på men mina personliga favoriter är skal från Otterbox och på senare tid även Gear4.
Tänk även på att ett barns händer inte är lika stora som ens egna, därför är mitt tips att ta med barnet till en butik för att ”provhålla” den modell man funderar på, oavsett om man köper den där eller begagnat.
Tänk bara på att det skyddande skalet gör mobilen ytterligare lite större.

IMG-8247
Investera i ett bra skal.

Vilket operativsystem?

Oavsett om man föredrar iOS (iPhone) eller Android så bör man tänka till här.
Jag förespråkar ALLTID att man väljer samma OS till barnet som man använder själv.
Fördelarna med detta är så extremt många, men jag ska försöka ta några här iallafall.
Först och främst igenkänningsfaktorn i menyer och annat, att veta ungefär hur barnets mobil fungerar är en enorm fördel.
En annan sak som gör det betydligt enklare är att man faktiskt kan använda tjänster som FaceTime och iMessage till varandra om alla i familjen exempelvis har iPhone.
Men den absolut största fördelen är att man  dessutom kan använda sig av så kallade familjekonton där man kan dela på inköp av betalappar, styra barnens mobiler och ha koll på skärmtid och annat. Samt att man lättare kan använda sig av samma tjänster.
Läs mer om exempelvis Apples variant av Familjedelning här.
De flesta av Googles tjänster finns tillgängliga som appar för båda operativsystemen medans Apples motsvarigheter oftast är unika för iOS.

hardik-sharma-CrPAvN29Nhs-unsplash
Välj operativsystem med eftertanke.

 

Batteritid / Powerbank.

Jag personligen tycker att detta är väldigt viktigt att tänka på.
Kolla upp olika modellers specificerade batteritid och investera även i en så kallad Power Bank.
Är det något som kan göra en förälder orolig så är det om man inte får tag på barnet på grund av att batteriet tagit slut när mobilen verkligen behövs.
Tänk även på att kolla återstående batterikapacitet om du köper en begagnad mobil, detta kan man ofta göra i inställningsmenyerna.

screen-post-APdfyW0Aq-E-unsplash
En extra Powerbank kan vara en bra investering.

Lämplig ålder för första mobilen?

Det enkla svaret här är att rätt ålder för en första mobil är när du som förälder tycker att det är lämpligt för just ditt barn.
Det man dock bör tänka på är att idag börjar en stor del av många barns umgänge via mobiler väldigt långt ner i åldrarna.
En bra sak är väl att ha grundregeln att ju yngre barnet är desto mer kontroll bör man ha på mobilen och vara noga med att lägga in åldersgränser för appar, begränsa skärmtid samt lägga in krav för godkännande av förälder vid app-köp mm.
Du kan läsa mer om att aktivera begränsningar på iOS här.

I vårt fall har vår tvååriga dotter redan en mobil, men i hennes fall är det för att vi ska kunna ha koll på hennes diabetes och det är enbart så den används för tillfället.
Men givetvis kommer hennes debut med att kunna sköta en egen mobil att ske tidigare än för många andra barn. Så gå till dig själv och lyssna inte på vad andra tycker.

hal-gatewood-2M8_gK12vbw-unsplash
DU bestämmer när ditt barn ska ha sin första mobil!

Involvera barnet.

Om barnet nått en något högre ålder så tycker jag att man bör sätta sig ner och diskutera valet av mobil med barnet. För det kan ju vara så att barnet hellre tar en begagnad iPhone än en sprillans ny mobil av ett annat märke, just pga att alla kompisarna använder iMessage eller liknande.
En mobil som man själv får vara med och välja brukar dessutom hanteras varsammare (egen erfarenhet).
Sätt ett maxpris innan och diskutera fram vilken mobil som kan passa bäst.

serhat-beyazkaya-AHwlM2FocV4-unsplash
Äldre barn kan ha specifika önskemål.

Ytterligare frågor?

Eftersom det säkert återstår frågetecken för vissa så går det jättebra att skicka en fråga här nedanför i kommentarsfältet eller skicka ett meddelande via kontaktformuläret om du önskar ytterligare guidning.

Ha det bäst!
TP

Samtliga bilder är hämtade från Unsplash.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s