Köpa mat, tanka bilen och hämta ut paket, med plånboken kvar hemma.

Lämna plånboken hemma under en vecka?

I takt med att allt fler aktörer erbjuder möjligheten att handla och betala med mobilen så närmar vi oss faktiskt ett scenario där det enda man behöver ha med sig är mobilen och legitimation/körkort när man åker och handlar.
Så för att testa detta så bestämde jag mig för att helt enkelt lämna plånboken hemma under veckan som passerat för att se om jag klarade mig.
Några av de hjälpmedel jag använde för att klara detta är Apple Pay, Mobilt BankID och apparna från Cirkle K, PostNord, Freetrailer samt ICA.
Det enda jag haft med mig förutom mobilen är mitt körkort som än så länge inte har någon digital motsvarighet.

nicolas-j-leclercq-3-ZA5uSvJd0-unsplash

 

Handla mat.

Under veckan som passerat har jag upprepade gånger handlat mat och då har det skett framförallt på ICA i mitt fall.
Att betala för maten har man kunnat göra länge med hjälp av sin digitala plånbok, oavsett det är Apple Pay, Google Pay eller annat så har betalningen fungerat på alla kortläsare som har stöd för att betala med ”blipp”. Dessa kortläsare har de flesta stora matkedjorna implementerat sedan en tid tillbaka.
Men i vår lokala ICA Kvantum så har man ganska nyligen även bytt ut sina scanners till ett nyare system där man även kan plocka ut sin handscanner genom att enkelt läsa av en QR-kod som man hittar under sitt konto i ICA-appen.
Så att plocka en scanner, handla all mat man hade på listan och checka ut kunde skötas både snabbt och smidigt med mobilen som enda hjälpmedel.

ICA

 

Tanka bilen.

I mitt fall så tankar jag på Cirkle K och har gjort så sedan det hette BP, så kedjans nya variant av att betala med mobilen var mest en trevlig bonus.
Självklart har man även här kunnat betala med mobilen tidigare om man valt att gå in och betala i kassan.
Den relativt nya funktionen som Cirkle K använder är att man nu kan betala drivmedlet utan att behöva lämna pumpen.
Man skulle kunna tro att detta sker genom att man blippar en betalstation vid pumpen men istället har man valt att fixa det på ett lite annorlunda sätt.
Först och främst måste man ha ett konto i Cirkle K-appen och ha kopplat ett betalmedel i form av ett bensinkort eller valfritt bankkort/kreditkort.
När man sedan har stannat bilen för att tanka så öppnar man appen som i sin tur känner av vilken mack du står vid (med hjälp av GPS).
Du får snabbt upp alternativet att välja pump i appen och sedan starta tankning.
När bilen är fylld med bränsle så sätter du tillbaka tankhandtaget och möts av en text i pumpens display som tackar dig för att du tankat med appen. Kvittot hittar du direkt i appen och kan där välja att spara det som PDF om du så önskar.

Cirkle K

 

Hämta ut paket.

Att få sina avier i PostNords app är oerhört smidigt och enkelt, ofta läggs paketen till där automatiskt om du angett de mobilnummer och mailadresser som du brukar ange vid beställning av paket.
Sedan en tid tillbaka kan man dessutom kvittera sin avi med hjälp av Mobilt BankID och därmed slippa visa legitimation när paketet hämtas ut.
Men eftersom man än så länge ändå bör komplettera mobilen med ha med sig godkänd legitimation, så blir det inget problem även om funktionen med Mobilt BankID inte skulle fungera.
Men under veckan som passerat så har jag plockat ut 3 olika försändelser utan att behöva ta fram legitimationen en enda gång.

Postnord

 

Hyra/låna släpkärra.

Avslutningsvis så har jag även varit tvungen att köra bort vårrensningen från trädgård och förråden under veckan och för detta har jag behövt en släpkärra.
Freetrailer är en tjänst som börjar etablera sig på fler och fler ställen, ofta i samarbete med en annan aktör på orten (IKEA, bensinstation, matbutiken mm).
I den tillhörande appen så letar man upp de alternativ man har på orten, sedan bokar man enkelt upp en släpkärra och får välja en av de lediga tider som erbjuds.
Man har även möjligheten att lägga till en försäkring direkt i appen.
Därefter åker man till det valda stället på den valda tiden för utlåning.
När klockan slår och din uthyrningstid ska påbörjas så kan kan du enkelt låsa upp det digitala lås som sitter på släpkärran med hjälp av appen.
Även vid återlämning av släpet så sköter du hela processen med appen och efter genomgång av släpet så låser du släpet igen lika enkelt.
Man guidas genom hela processen genom appen och det är väldigt pedagogiskt.
Att tjänsten sedan finansieras genom reklamupplägg och är helt gratis för dig som användare (försäkring tillkommer om man väljer detta) gör det ännu bättre.

Freetrailer

 

Summering av veckan.

Utöver ovan så har diverse andra småbetalningar även genomförts på pizzeria, andra butiker och kiosker. Dessa har också betalats med hjälp av Apple Pay utan några problem.
Parkering av bilen har upprepade gånger också betalats med en av alla parkeringsappar som finns.
Så summeringen från min testvecka är att jag faktiskt klarar av en normal vecka i mitt liv utan att behöva bära med mig min plånbok, denna veckan behövdes inte ens legitimationen så här med facit i hand.
Det enda jag längtar efter nu är ett digitalt körkort, sedan börjar det kännas komplett för att klara av att sköta sina ärenden med mobilen som enda sak i fickan utöver bilnyckeln.
Att flera biltillverkare dessutom nu verkar titta på Apples kommande tjänst att koppla bilnyckeln digitalt till Apple Wallet för att kunna låsa upp och starta bilen utan fysisk bilnyckel, det är bara en ren bonus som gör mig oerhört förväntansfull.

Viktigt!
Att ovan nämnda aktörer/tjänster som användes i detta fall har endast att göra med att det är de aktörer som jag faktiskt använder sedan tidigare.
Värt att tillägga att många andra aktörer erbjuder andra liknande tjänster och att detta inlägg INTE är sponsrat eller påverkat av någon av nämnda aktörer på något sätt.

Samtliga appar som jag använde i mitt test ovan finns att ladda ner på såväl AppStore som Google Play Store.

Ha det bäst!
TP

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s