Arlo Audio Doorbell, produktrecension

Ett komplement till befintligt Arlosystem.

Jag har länge funderat på att komplettera mina övervakningskameror med en smart ringklocka och eftersom jag har valt att använda Arlos system för kameror så var valet ganska självklart att i första hand använda någon av deras ringklockor.

VIKTIGT!!
Om man saknar en Arlo Smart Hub så ser jag faktiskt inte nyttan med denna produkt alls eftersom hela grejen med den är att man får notiser i sin mobil och för detta krävs som sagt en Arlo Smart Hub.
Den går att använda som vanlig ringklocka ihop med en chime, men då kan man köpa en vanlig ringklocka betydligt billigare istället.
En Arlo Smart Hub kostar i dagsläget ca 1500 SEK men ingår i alla paket med Arlos övervakningskameror.

IMG_3793
En Arlo Smart Hub är nästan en förutsättning för att köpa en Arlo Doorbell.

Med eller utan kamera.

Arlo erbjuder i dagsläget två varianter, Arlo Audio Doorbell och Arlo Video Doorbell. Precis som namnen gör gällande så har den ena modellen en inbyggd kamera och den andra har endast ljud men med möjligheten att sammankoppla den med en redan befintlig Arlo övervakningskamera.
I mitt fall var valet ganska enkelt att köra med en Arlo Audio eftersom Arlo Video kräver en fysisk installation med ström och jag dessutom redan har en kamera riktad mot ytterdörren om jag önskar få bild.

arlo-doorbell-family
Arlo Audio Doorbell och Arlo Video Doorbell

Arlo Audio och Arlo Chime.

Förutom själva ringklockan som i skrivande stund kostar ca 900 SEK, så valde jag att även köpa en s.k Chime, det vill säga själva högtalaren där signalen kommer ut i huset.
En chime kostar i dagsläget ca 700 SEK och kan även användas som en extra alarmhögtalare till övriga produkter i Arlosystemet.
Om man redan har en Arlo Hub och endast önskar att få avisering i sin mobil så behövs inte denna Chime och ringklockan erbjuder även möjlighet att sammankoppla den med befintlig sladdbunden chime som man kanske redan har installerad till sin nuvarande ringklocka.

IMG_3673
Arlo Audio Doorbell kompletterad med en Arlo Chime.

I förpackningen.

Själva uppackningen går ganska fort då det i Chimelådan endast ligger just en sådan, den kopplas i sin tur direkt in i valfritt eluttag vilket gör den väldigt lättplacerad.
I förpackningen av ringklockan finns förutom själva klockan även batterier, sladdar om man önskar koppla den till befintlig sladdbunden chime, monteringsskruvar samt en liten skruvmejsel till installationen.
Man får även med en liten instruktionsbok, men den hänvisar i stort sett bara till att följa stegen i appen.

IMG_3674
Detta ingår i förpackningen.

Installation och uppstart.

Nu har jag ju appen redan sedan tidigare, annars får man börja med att ladda ner Arlo-appen från AppStore eller Google Playstore och skapa ett Arlokonto (gratis).
Väl inloggad i appen så börjar man med att ”lägga till ny enhet” och följer stegen på skärmen enligt nedan:

 

 

Väl sammankopplad med Arlo Smart Hub så får man välja om man vill koppla den trådat till en befintlig chime eller inte.
Därefter kan man välja att lägga till en Arlo Chime.
Här kan man även välja att koppla den till valfri kamera som ska gå igång antingen när någon trycker på klockan eller när den inbyggda rörelsesensorn noterar en rörelse.
I mitt fall valde jag att koppla den till en befintlig kamera som redan bevakar entrédörren. Klart!

Själva monteringen är barnsligt enkel då det bara handlar om att skruva fast bakstycket i väggen vid dörren med två skruvar, därefter skjuter man på fronten och säkrar med en liten skruv i botten av ringklockan.
Om man valt en Arlo Chime så är det ju bokstavligt bara att placera den rätt in i ett vägguttag.

IMG_3676
Ringklockan på plats, notera den nedre delen av fronten som är en rörelsesensor.

 

Dagligt användande.

Att få igång själva klockan var som sagt en barnlek och gick otroligt snabbt och smidigt.
Men att ändra inställningarna för ringklockan är raka motsatsen. Alla menyerna är totalt ologiska och det tog många försök innan jag riktigt fattade hur man valde dörrsignal för chimen samt hur man valde att stänga av/aktivera notiser i mobil alt. chime.
Men efter mycket om och men så lärde jag mig vad som hände om man ändrade ett reglage i appen, men här måste Arlo skärpa till sig.
Smidigheten (när man vet vilket reglage som gör vad) med denna ringklockan är ju just det att du kan välja om chimen ska låta i huset eller inte, om du ska få en notis till mobilen eller inte och detta kan man ändra när man vill, beroende på behovet just då.

 

Hur fungerar det rent praktiskt?

Eftersom vi valde att koppla ringklockan till en kamera så funkar det ungefär så här:
När någon trycker på ringklockan (vi valde att stänga av rörelsesensorn) så startar kameran upp, det låter i chimen i huset samt går en notis i form av ett videosamtal till valda mobiler.
Om man då svarar på videosamtalet så får man upp vyn från kameran samt kan kommunicera med den som ringer på via inbyggd högtalare/mikrofon i ringklockan.
Man kan även välja att svara med ett av flera förinspelade svarsmeddelanden som finns, alla finns på svenska, exempelvis ”Vänligen lägg paketet utanför dörren” eller ”Vi är inte hemma”.

En sak man bör veta är att om man kopplar ringklockan till en kamera så tar det ganska lång tid innan det ringer i både chime och mobilen, anledningen är ju förmodligen den att det tar en tid att kommunicera med kameran och starta den INNAN signalerna går ut.
Detta har gjort att vi valt att koppla bort kameran och endast använda ringklockan med ljudkommunikation. Är vi inte hemma så har vi ju ändå kameran aktiverad med sin egen rörelsesensor och ser då vem som står vid dörren.

 

Summering.

Mina intryck av denna produkt är ganska blandade.
De uppenbara negativa sakerna med produkten är du extremt krångliga inställningarna i appen med stor otydlighet.
En annan är den långa fördröjningen innan något händer efter knapptryck om man har valt att koppla ringklockan till en kamera.
Detta går säkerligen att komma ifrån om man väljer att ringklockan istället ska trigga igång kameran med den inbyggda rörelsesensorn, men då kommer kameran att starta så fort man går ut med soporna eller hämtar posten vilket inte känns som ett alternativ vid en entrédörr.

De positiva delarna är ju att man faktiskt får en notis om någon ringer på klockan även om man inte är hemma och att man då även kan kommunicera med den som står utanför dörren, dvs. inga fler ”Det var ingen hemma-avier” från PostNord! 😉

 

Är den prisvärd då?

Nej, det är den nog faktiskt egentligen inte. Jag betalade ca 1600 SEK för ringklocka och chime och måste man sedan ha en Smart Hub också så är det ytterligare 1500 SEK, det blir en hyfsat dyr ringklocka det.
Men när/om Arlo väljer att även göra ringklockan kompatibel med ex. Apple HomeKit så blir saken en annan. Då kan man genom HomeKit exempelvis ställa in så att rörelsesensorn i ringklockan triggar igång och tänder den IKEA Trådfrilampa som jag har i hallfönstret precis vid dörren eller hur man nu vill koppla ihop händelseschemat.

Hoppas att denna text kanske svarade på en del frågor om du också har sneglat på denna produkt ett tag.
Annars går det bra att som vanligt fråga i kommentarsfältet nedan alternativt skicka en fråga via kontaktformuläret.

Ha det bäst!
TP

2 reaktioner till “Arlo Audio Doorbell, produktrecension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s