Lite omvänt i mobilvärlden just nu!

Apple släpper budgetmobil och OnePlus lanserar flaggskeppsmobil.

Nu ska det sägas direkt, jag gör ingen direkt jämförelse mellan de nu aktuella mobilnyheterna från Apple och OnePlus eftersom de aktuella modellerna inte är jämförbara på så många sätt.
Däremot tänkte jag skriva några rader om de olika vägar som dessa företag har valt att ta med sina senast släppta modeller.

 

 

OnePlus 8 och 8 Pro.

Den kinesiska tillverkaren har i ett antal år varit känd för att vara en prisvärd utmanare till de mer etablerade märkenas flaggskeppsmobiler men till ett betydligt mer humant pris.
Detta har man lyckats med genom att använda bland annat riktigt bra specifikationer på skärm, processorer, materialval och annat.
Men man har i tidigare modeller valt att inte satsa på en IP-certifiering, trådlös laddning och vissa andra funktioner för att just hålla ner priserna.

Vid varje modelluppdatering har man höjt priset något men samtidigt har man vässat specifikationerna som ändå har gjort dem prisvärda.
Med april månads lansering av OnePlus 8 och 8 Pro så har man inte hållit tillbaka alls, men priserna är därefter också.

Instegsvarianten OnePlus 8 börjar på ett pris av 7695 SEK med konfigurationen 8 gb ram och 128 gb lagringskapacitet.
Den dyraste OnePlus 8 Pro med 12 gb ram och 256 gb lagringsminne landar däremot in på 10995 SEK och då är man faktiskt på samma prisnivå som många av de mobiler man tidigare har utmanat.
Jag säger inte att den inte är värd de pengarna, för den har riktigt bra specifikationer och på många sätt är det en av de absolut mest intressanta mobilerna just nu.
Men de nya modellerna är inte billiga längre och även om OnePlus har det smidiga formatet som argument för den vanliga 8:an så är den faktiskt jämförbar i fysisk storlek med en iPhone 11 Pro Max.

Du kan läsa mer om OnePlus 8 och 8 Pro här!

Apple iPhone SE 2020

Att Apple skulle släppa en uppföljare till sin iPhone SE var både väntat och av många väldigt efterlängtat. Den förra modellen som släpptes 2016 byggde på konceptet att ta ett äldre chassi (iPhone 5S) och slänga in uppgraderade specifikationer från dåvarande toppmodellen iPhone 6S.
Men förutom att bli ett prisvärt alternativ för de som föredrog att ha en iPhone istället för något annat märke så stängde man även igen tomrummet för de som tyckte att de nya modellerna var för stora till formatet.
iPhone SE blev en pangsucce direkt och är en av Apples mest sålda produkter någonsin.
Eftersom Apple dessutom är i framkant med att erbjuda programvaruuppdateringar även till äldre modeller så har den lyckats hänga med ganska länge.

Nu har Apple äntligen presenterat efterföljaren, iPhone SE (2 generation) och konceptet är detsamma. Det som är lite komiskt är att man har valt chassit från iPhone 8 som i sin tur bygger på chassit från iPhone 6S, det vill säga den modell som många då tyckte var för stor till formatet.
Men med tanke på att dagens mobiler har växt enormt i storlek så är faktiskt nya iPhone SE en av de allra smidigaste till formatet idag.
Konceptet med att hotta upp det äldre chassit med vassare intern hårdvara används även här då man valt att använda samma processor som sitter i flaggskeppsmodellerna iPhone 11 och 11 Pro. Man har dessutom tack vare det nya chippet kunnat addera fler funktioner i sin 12 mp-kamera samt att man har adderat stöd för exempelvis wifi 6 och e-sim i nya SE.

Men det mest intressanta är givetvis priset som i Sverige börjar på 5495 SEK för en SE med 64 gb lagringskapacitet. Tyvärr drabbas vi av en för oss negativ dollarkurs och i USA går samma mobil loss på 399 Dollar.
Men trots detta så får man ändå säga att en ”ny” modell från Apple för runt 5000 SEK kommer att vara ett bra val för många.
Det är absolut inte en mobil för alla och den relativt lilla skärmen på 4,7” och stora skärmkanter med fysiskt fingeravtrycksläsare tilltalar absolut inte alla.
Men det finns väldigt många som faktiskt är vana vid sina nuvarande iPhone 6, 6S, 7, 8 och liknande och som älskar formatet och storleken.

Jag tror spontant att nya SE kommer att bli en riktig succe för Apple, men tiden får utvisa om jag har rätt.

Du kan läsa mer om nya iPhone SE här!

Summering.

Vilken av vägarna som dessa företag har valt är då den rätta?
Förmodligen båda är det korta svaret.
Jag tror att en sak som man måste ha klart för sig är de olika utgångslägena för Apple och OnePlus. Apple är redan etablerade i den absolut högsta prisklassen och kan därmed även släppa billigare instegsmodeller som ändå känns intressanta för många på grund av det faktum att det är just en iPhone.

Jag tror även att OnePlus har tagit ett för dem nödvändigt steg för att också kunna hamna i samma situation som Apple eller Samsung och kunna visa upp allt de kan erbjuda i en egen flaggskeppsserie.
Jag skulle inte bli förvånad om OnePlus inom en relativt snar framtid faktiskt också släpper en egen billigare instegsserie för att nå även dessa konsumenter.
Men om någon hade sagt för några år sedan att Apple och OnePlus skulle släppa nya modeller samma vecka där en av OnePlus modeller skulle kosta nästan 11000 SEK och Apples variant gick att få för runt 5000 SEK så hade nog många reagerat en hel del.

Så det är lite omvänt just nu….och jag älskar det!

Tyck gärna till i kommentarsfältet nedan eller skicka meddelande om du har några frågor.

Njut av vårsolen, på lagom avstånd från andra!
TP

2 reaktioner till “Lite omvänt i mobilvärlden just nu!

  1. Nya SE:n för 5500kr låter som en hit. Själv gillar jag iPhone 8-formatet. Problemet är att resten i familjen kommer vägra en SE. 12:an ska det vara! Så det är bara hosta upp stålarna vid ev. byte vid jul. ☹️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s