Våga testa videosamtal!

Videosamtal är fantastiskt bra i dessa dagar.

En sak som blivit väldigt tydligt under dessa Corona-dagar är att det finns många bra sätt att hålla kontakten med folk även hemifrån.
Både företag och skolor har börjat tillämpa videosamtal och onlinelösningar för att fortfarande nå sina anställda och elever.
Men detta är även något som många privatpersoner kan ha stor glädje av, framförallt våra äldre i samhället som fortfarande vill ha kontakt med nära och kära.
För många känns detta som en djungel och sanningen är att det finns många lösningar så som FaceTime (endast Apple), Skype och Google Duo och många, många fler.

Family-using-internet-calling-app-768x480
Foto från: bayut.com.

Vilken tjänst är smidigast?

Om man känner sig osäker så vill man gärna använda en tjänst som både är enkel och som de flesta redan använder automatiskt.
Om alla parter exempelvis använder iPhone eller iPad så är ju en lösning som FaceTime både smidig och lättillgänglig.
Men oftast är det inte så och det är där det kan börja bli komplicerat för många, framförallt de äldre som kanske är helt nybörjare på att använda denna tekniken.
Skype används av vissa redan och Google Duo kan också användas som alternativ.
Men det finns två appar som oftast redan finns installerade på mobilerna hos både yngre och äldre användare samt som fungerar oavsett vilket märke man har på sin mobil.

Facebook äger två bra lösningar.

Faktum är att det är Facebook som äger båda dessa appar och de är bra på olika sätt, beroende på förutsättningarna.
Men det de har gemensamt är just att de är enkla och att många redan använder dem.
Båda apparna kräver att båda parter i videosamtalet har dem nedladdade.

FB Messenger

Facebook Messenger.

Om man redan äger ett Facebook-konto så är Facebook Messenger ett bra alternativ att använda.
Man laddar enkelt ner appen från AppStore eller Google Play Store och apparna fungerar på både iPhone/iPad och andra smarta telefoner som använder Google Android.
Faktum är att man även kan ringa direkt från webbläsaren på sin dator genom att logga in på Facebook och trycka på meddelande-ikonen längst upp till höger.
Därifrån kan man sedan påbörja ett videosamtal med ett par enkla klick.
Om man istället använder apparna för mobil och surfplatta så loggar man in i dem med samma uppgifter som man redan använder för att logga in på Facebook.
Sedan söker man upp den kontakt man vill ringa till och trycker på filmkameran längst upp till höger för att påbörja sitt videosamtal.

Whatsapp

WhatsApp Messenger.

Om man inte äger ett Facebook-konto så kan man ladda ner appen WhatsApp från AppStore eller Google Play Store.
Denna app fungerar dock inte med iPad eller dator på samma sätt som Facebook Messenger. Men även denna app används av väldigt många och fungerar på alla smarta telefoner. Därför är chansen stor att den man vill ringa till redan använder appen.
När man laddat ner appen så loggar man här in med sitt mobilnummer och sedan låter man appen få synka med de telefonkontakter som man redan har i mobilen.
Väl inne i appen så trycker man på telefonsymbolen (samtal) längst ner till vänster.
Därefter trycker man på telefonluren med ett plustecken längst upp till höger.
Då får man upp listan med alla sina kontakter, där letar man upp den man vill ringa till och sedan trycker man på symbolen som ser ut som en videokamera bredvid kontaktens namn.

Videosamtal-bryter-isolering
Foto från: liberalerna.se

Summering.

Detta är bara två av alla appar som man kan använda för att ringa videosamtal, men båda är lätta att använda och de används redan av många.
Tanken med denna guide är främst att få nybörjare att våga testa att ringa videosamtal för första gången, därför är den inte skriven som en renodlad recension eller ett avancerat produkttest.
Om man ändå tycker att det känns komplicerat eller utmanande, våga fråga här nedanför eller kontakta mig via kontaktformuläret så ska jag försöka guida dig.

Viktigt!!
Ni som vet med er att ni har äldre eller andra i riskgruppen som måste hålla sig instängda på grund av Corona. Hjälp dem med detta om det behövs, det är viktigt att de får möjligheten att hålla kontakten med omvärlden även om det bara är ett videosamtal.

Ta hand om varandra och tvätta händerna noga!
TP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s