Användningen av diabeteshjälpmedel skiljer sig åt i landet

Stora skillnader beroende på var i Sverige man bor.

När man har diabetes eller har en nära anhörig med diabetes så vet man vilken oerhörd skillnad de moderna hjälpmedlen som finns kan göra.
Det kan gälla allt ifrån vilken insulinpump man har möjlighet att välja till möjligheten att få hjälp med CGM-enheter som kontinuerligt övervakar blodsockernivåerna.
Därför är det ingen rolig läsning att läsa den kartläggning av diabetshjälpmedel som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tagit fram i samverkan med regionerna.
Rapporten visar på tydliga skillnader gällande utbudet av hjälpmedel som finns att tillgå beroende på i vilken av regionerna som patienten bor

Nedan är taget från pressreleasen som kom idag och som finns på www.tvl.se
Här finns även en direktlänk till den omfattande rapporten.

”Användningen av diabeteshjälpmedel skiljer sig åt i landet

Vilka insulinpumpar som används skiljer sig åt beroende på var i Sverige patienten bor. Även andelen patienter som använder insulinpump skiljer sig åt. Samtidigt finns det både likheter och olikheter i hur upphandlingsprocesserna ser ut i regionerna. Det visar en kartläggning av diabetshjälpmedel som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tagit fram i samverkan med regionerna.

– En central utmaning som pekas ut i kartläggningen är att det saknas samlad data över de volymer som används samt priser för diabeteshjälpmedel. Den här typen av data är en förutsättning för att kunna följa upp och utvärdera regionernas användning, utbud och kostnader för produkterna, säger Karin Melén, enhetschef på TLV.

TLV:s förhoppning är att resultaten från denna kartläggning kommer att fungera som ett diskussionsunderlag kring vad en nationell samverkan bör fokusera på inom diabeteshjälpmedel, men också för andra medicintekniska produkter, och på så vis skapa bättre förutsättningar för en jämlik vård.

Publicerad 31 januari 2020″

Källa: http://www.tlv.se

barn_diabetes-id887440516_Maya23K-750x505

Min förhoppning

Som pappa till en liten dotter med diabetes Typ 1 så hoppas man innerligt att denna rapport kan bidra till att alla på sikt får samma möjligheter till de hjälpmedel som finns att tillgå för att hantera denna hemska sjukdom, oavsett var i Sverige man bor.

Ha det bäst!
TP

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s