Braven Flye Sport Rush, tåliga hörlurar som överraskar.

Nya på den svenska marknaden.

Braven är en ny produktserie för mig men även för Sverige och den svenska marknaden.
Förutom hörlurar erbjuds även trådlösa högtalare i olika varianter, alla med fokus på vildmarksliv, träning och tålighet.
Braven ägs numera av det amerikanska bolaget Zagg och dessa hörlurar levererades ihop med ett gäng andra produkter, däribland ett par andra trådlösa hörlurar av märket iFrogz Airtime Pro. Det testet kan du läsa här.
Om iFrogz var extremt billiga med ett pris på ca 500kr så är dessa ett kliv upp i pris.
Men det aktuella priset på ca 900kr för ett par Braven Flye Sport Rush får ändå anses som hyfsat prisvärt.

Image 19
Dessa produkter har ett tydligt vildmarks- och friluftsfokus.


Design och första intryck

Ok, det ska sägas direkt.
Första intrycket när förpackningen öppnades var väl inte jättepositiv.
Laddfodralet kändes extremt billigt och plastigt och även lurarna är tydligt plastiga med tillhörande gummidetaljer.
Det kan även bero på färgen som dessa lurar jag fick ta del av hade.
Den blåa nyansen är inte till lurarnas fördel och påminner mer och någon plastleksak än ett par hörlurar. Braven erbjuder dock även dessa lurar i svart alternativt vitt utförande, båda dessa ser betydligt bättre ut på de bilder jag sett.
Men samtidigt är det kanske just det råa utseendet som gör att de så tydligt signalerar att dessa lurar är byggda för att tåla en hel del?
Det medföljer både gummipluppar i tre olika storlekar och extra gummivingar för att hålla lurarna på plats i örat på bästa sätt.
Skillnaden rent designmässigt på dessa och de iFrogz jag testade tidigare är att dessa mer liknar designen på exempelvis Samsungs hörlurar än de från Apple.

Funktioner

Fodralet känns som sagt ganska plastigt till en början och det saknar den mer moderna laddkontakten med USB-C.
Men det har tydliga lampdioder på utsidan som visar batterinivå och fodralet känns motsägelsefullt nog väldigt hållbart när man håller i det.
Anslutningen till mobil sker inte lika smidigt som på iFrogz och Urbanista exempelvis utan kräver ett par försök innan de är ihopkopplade.
Värt att tillägga är att de inte går att koppla till mer än en enhet i taget.
Hörlurarna är som sagt tänkta att användas i alla miljöer och därför har de fått vattenskyddsklassificeringen IPX5. 
Det är också av denna anledningen som kontrollen av dem sker med en tydlig fysisk knapp istället för touchknappar. Detta är faktiskt guld värt på vintern med handskar på, eller om man är blöt om händerna.

Image 22
Rejäla knappar för att styra reglaget på lurarna.


Ljudkvalitet

Som jag skrev innan så är de inte de smidigaste att koppla ihop med mobilen.
Men väl ihopkopplade så är anslutningen en av de bästa jag har upplevt.
Hörlurarna har så kallad ”Class 1 Bluetooth” och både räckvidden och stabiliteten är helt enorm och liknar ingenting jag tidigare testat.
Jag genomförde ett samtal med mobilen liggandes i ena hörnet av huset och rörde mig obehindrat på de 200 kvadrat vi har i huset, inte ett enda sprakande uppfattades.
Faktum är att jag till och med gick ut med soporna till tomtgränsen en bit bort utan minsta lilla hack i ljudet, världsklass Braven!
Däremot har de svårt med bullerreduceringen och är kanske inte jättebra att ringa med i bullriga miljöer. Men som allt annat så känns det ganska logiskt med dessa lurar, det är ju sällan bullrigt i skogen eller under bergsklättringen.
Jag upplever musikkvaliten vara bra med ett klart och tydligt ljud och rejält tryck i basen. Bland det bättre jag upplevt i denna prisklassen även om det finns bättre musiklurar i högre prisklasser så klart.

Image 25
Med så fantastisk uppkoppling att kan man nästan lämna mobilen inne och gå ut i trädgården och jobba utan att mobilens anslutning bryts.


Batteritid

Faktum är att batteritiden i sig kräver en egen rubrik och ett eget stycke.
Dessa lurar klarar en uppkopplingstid på 10 timmar innan de behöver laddas upp igen i fodralet. Fodralet erbjuder sedan laddning för ytterligare 26 timmar fördelat på tre laddcykler innan fodralet i sig behöver laddas upp.
Detta ger inget annat än högsta betyg från min sida när det gäller batteritiden.

IMG-4651
Detta medföljer i förpackningen.


Summering

Första intrycket var som sagt sådär gällande dessa earbuds, kanske att det hade varit något annorlunda om de varit i en annan kulör.
Jag tycker dessutom att det är synd att de inte laddas upp med en USB-C kontakt eftersom nästan alla nya mobiler (ej iPhone, än) laddas upp med USB-C idag.
Men med tanke på den löjligt bra batteritiden så behöver du inte använda sladden så ofta ändå. Likadant är det med det något råa utseendet på lurarna, detta visar sig vara en stor praktisk fördel när man väl använder dem utomhus en kall vinterdag.
Lurarna sitter bra på plats i öronen och ljudet är helt ok.
Den enormt långa räckvidden är också något man inte ska bortse från då det kan vara värt mycket i vissa situationer.
Så med ett pris på ca 1000 kronor känns detta definitivt som något man bör överväga.
Är man sedan en vildmarksmänniska eller kanske bara tränar mycket och önskar ett par rejäla lurar som tål en del, då känns detta faktiskt som ett riktigt bra val.
Välkomna till Sverige Braven, det ska bli kul att se vilka produkter som följer framöver.

braven_flye_sport_rush_0

Dessa lurar är skickade till mig från leverantören men som vanligt påverkar det inte resultatet av denna recension på något sätt.
Du kan läsa mer om dem här.

Simma lugnt (med musik i öronen)!
TP

2 reaktioner till “Braven Flye Sport Rush, tåliga hörlurar som överraskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s