Smart belysning, en snabbt växande trend.
En kategori med produkter som ökat explosionsartat de senaste åren är diverse smartahem-produkter och speciellt då smart belysning.
Det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder lösningar via sina system där Philips Hue kanske är det mest kända för många.
IKEA har de senaste åren tydligt visat att de också på allvar vill ge sig in i denna växande kategori och detta är en avdelning som vuxit snabbt i de flesta gul/blåa möbelvaruhusen runt om i världen.

IKEAs alternativ känns nu intressant.
Den stora anledningen till att jag väntat så pass länge med att installera detta system tidigare är att vi redan har ett antal smarta strömpluggar i kombination med vårt Verisure larmsystem, dessa har vi sedan kopplat in flertalet lampor till.
Just IKEAs smarta lampor i Trådfri-serien har ju funnits ett tag nu, men på senare tid så har den svenska möbeljätten utökat antalet komponenter i sin Trådfri-serie i rask takt och alternativen är nu riktigt många för intresserade konsumenter.
Detta kombinerat med det faktum att flera läsare har hört av sig till mig gällande just denna produkt fick mig att slå till idag.

Många paket att välja på.
Det första man måste bestämma sig för när man ska köpa sina första delar i detta system är vilket startpaket man ska börja med.
Det finns en mängd olika paket att välja på med olika storlekar på lampsocklarna, varierande antal lampor som ingår och flera olika varianter av fjärrkontroll/dimmer/strömbrytare mm.
Man kan givetvis även köpa lösa delar om något paket ändå inte skulle passa.
Den viktigaste komponenten vid första köpet är IKEAs gateway och denna ingår i de flesta paketen. Gatewayen är själva centralen som man sedan kopplar alla andra komponenter till.
Paketet jag valde är nyligen lanserat och kostar 749 SEK.
Detta startkit innehåller följande komponenter:
1st Gateway (inkl. strömkabel och nätverkskabel)
1st Fjärrkontroll (inkl. batteri)
2st lampor med E14-sockel (600 lumen)
1st lampa med E27-sockel (100 lumen)

Uppstart och igångsättning.
Det första jag slogs av var alla instruktionsböcker som fanns med i paketet, varje komponent har sin egen instruktionsbok och man undrar var man ska börja läsa.
Men det absolut lättaste sättet att komma igång på är att installera IKEAs egen app för iOS eller Android och sedan bara följa instruktionerna på skärmen.
Man börjar med att koppla in gatewayen till sin router med den bifogade nätverkskabeln.
Jag kan redan här tipsa om att tänka på placeringen av gatewayen. Vet man redan från början att den kommer stå en bra bit ifrån de inkopplade komponenterna så kan det vara läge att investera i någon eller några av de signalförstärkare som numera finns i Trådfri-serien.

Här nere visas några exempel på hur guidningen kan se ut på skärmen:
Anslut övriga komponenter och börja testa.
Efter att gatewayen är igång så följer man bara instruktionerna vidare och kopplar upp övriga komponenter.
När det är klart så kan man börja laborera med lamporna i appen och ställa in allt från ljusstyrka, värmeton, tidsschema och mycket mer.
Önskar man så kan man även koppla hela systemet till Google Home, Apple Home eller Alexa för vidare finesser som de systemen erbjuder.
Summering av de första intrycken.
Detta är definitivt värt att testa om man funderat på det här med smart belysning sedan tidigare men inte vågat ta klivet.
Eftersom de minsta startkiten är så pass billiga så kan det ju vara ett bra alternativ att börja med ett sådant om man är osäker.
Själv kommer jag inom kort att komplettera med både fler lampor men även ett gäng smarta pluggar för att ersätta de Verisurepluggar som vi har idag.
Just möjligheten att lägga till lamporna till Apple Home och med hjälp av rösten och Siri kunna tända kökslampan när händerna är upptagna med att knåda klart degen till lussekatterna känns lockande. 😉

Viktig information!
Denna produkt är inköpt med egna pengar och jag har ingen koppling till IKEA och jag har heller inte fått någon hjälp med detta köp från dem.
Recensionen bygger endast på mina egna intryck.
Läs mer om Trådfri-serien på IKEAs hemsida.
Önskar er alla en lysande framtid!
TP
Tack för din recension! Tyvärr kan jag tillägga att IKEA för sin Gateway inte tänkt på att djupet på många bredbandsskåp är begränsat. Detta då Gatewayens elkontakt är mycket utrymmeskrävande i djupled. Med ett standard GARO-skåp för lägenhet bygger dessvärre kontakten så pass mycket att skåplucka ej kan stängas. För oss är det så dåligt att Gatewayen därmed åker i retur.
GillaGilla
Bra tillägg Torbjörn!
Även om jag starkt rekommenderar att man inte ställer den i ett skåp oavsett då detta minskar räckvidden kraftigt.
Men det kanske inte går att undvika i vissa fall.
GillaGilla