Hur tekniken redan idag hjälper oss i vår vardag.
Efter att vår dotter drabbades av diabetes typ 1 för ett par månader sedan så öppnades en helt ny värld inom den moderna teknologin för min del.
Eftersom jag alltid varit enormt intresserad av mobil teknologi och alla dess möjligheter (därav denna sidan) så började jag direkt att fördjupa mig i hur denna teknik eventuellt kunde underlätta i den för oss nya vardagen att leva med barndiabetes.

CGM, en otrolig hjälp för diabetiker.
Vi hade tur i oturen och fick direkt ta del av den senaste tekniska lösningen för att övervaka dotterns blodsocker i realtid.
Tekniken kallas CGM vilket betyder Continuous Glucose Monitoring eller på svenska Kontinuerlig Glukosmätning.
Vad detta innebär i praktiken är att man sätter fast en sensor och en sändare på kroppen som sedan skickar uppdaterade blodsockervärden vidare till en handenhet eller mobiltelefon för avläsning. Och det är här det blir riktigt intressant.
Eftersom mobilerna vi har idag är så pass mycket mer avancerade än en enklare mottagare och dessutom alltid är med oss så skapar det enorma möjligheter och hjälpmedel för patienterna och deras anhöriga.

Välkommen till vårt liv Dexcom G6.
Modellen som just vi fick heter Dexcom G6 och tillverkas av just det amerikanska företaget Dexcom och modellen är den senaste de har att erbjuda på marknaden.
Direkt vid genomgången av mätaren på sjukhuset så uppdagades det att man förutom mottagarmobilen som kopplades direkt till sensorn via bluetooth så kunde man även skicka datan vidare till flera (5 st) andra mobiler som lades till som så kallade ”följarmobiler”. Dessa mobiler får datan via molnet och behöver inte vara i närheten.
Vi bestämde därför direkt att en iPhone skulle inhandlas till dottern på 1,5 år (tidigt även för att vara min dotter) just för att hon alltid ska ha den med sig.
Vi satte sedan upp våra mobiler som följare för att kunna följa hennes värden oavsett var i världen vi befinner oss i förhållande till vår dotter.
Blodsockervärdena uppdateras var femte minut och man ställer själv in vilka larmnivåer man vill ha för alla höga, låga samt akut låga värden. Detta ställs in individuellt på varje mobil med undantag för vissa kritiska larm som ej går att stänga av.

Fördelar och nackdelar.
Här är ju fördelarna så dominerande så man nästan inte vill vara kritisk, men visst finns det svagheter i denna relativt nya teknologi.
De uppenbara fördelarna är ju att dessa hjälpmedel faktiskt förändrar livet för många familjer där något eller några av barnen (eller vuxna) har diabetes.
Att kontinuerligt få alla värden skickade till sig och ha larm som ljuder när något är galet gör att man faktiskt kan få sova lite på nätterna.
Alternativet att regelbundet sticka barnet i ett finger eller en tå för att bevaka värdena är en verklighet som funnits (och fortfarande existerar) för många fram tills alldeles nyligen.
Att kunna lämna barnet hos mor eller farföräldrar alternativt förskola och ändå ha någorlunda koll på blodsockret på distans är ytterligare en sak som underlättar enormt.
Nackdelarna med denna teknik är framförallt att den är riktigt dyr och att den fortfarande är under utveckling, så visst finns det fel att ta hänsyn till.
Vi har exempelvis haft ett antal sensorer som visat felaktiga värden eller betett sig konstigt. Men dessa har omedelbart reklamerats och bytts ut av Dexcom (genom svenska InfuCare) utan några som helst problem.
Därför lärde vi oss snabbt att se detta verktyg och dess värden som riktvärden och att alltid ta ett blodsockervärde genom stick i fingret när något ser märkligt ut.
Här tror jag att tekniken kommer gå väldigt snabbt fram för att få mer exakta värden.
Det är inte alla mobiltelefoner som fungerar lika bra, därför är det bra att kolla på Dexcoms sida för kompatibla enheter innan man köper en mobil.
En annan sak som kan vara en nackdel är att sensorn inkl. sändaren tar lite plats, framförallt på ett litet barn. Men även här går tekniken framåt och den G6:a vi har är betydligt mindre än föregångaren och redan nu har Dexcom visat bilder på kommande modell G7 som i sin tur är både mindre, billigare och kan sitta längre innan byte (G6 byts var 10:e dag och G7 ska klara 14 dagar).

Apple och Google driver branschen framåt.
Det finns givetvis fler aktörer än Dexcom inom området men faktum är att de i dagsläget har en särställning och beskrivs av många som branschens svar på Apple.
När det gäller just Apple och även Google så har båda dessa giganter tagit stora kliv in i hälsobranschen och är faktiskt viktiga aktörer för att driva teknologin framåt.
Just Dexcom har djupgående samarbeten med båda aktörerna och kommande G7 är faktiskt framtagen ihop med dem.
Varför ger sig då dessa företag in i den medicinska världen?
Jo, båda företagen inser givetvis den enorma potential som nu finns inom området och hur deras redan befintliga produkter så som iPhone och Androidmobiler kan vara en del av detta kretslopp. Att det dessutom finns enorma pengar att hämta på sikt är nog en lika självklar som mindre glamorös del av beslutet att satsa inom sektorn.
Nästa steg för att underlätta vardagen.
En sak som vi som föräldrar har upptäckt är att det är svårt att se till att en iPhone alltid finns med i närheten när en tvååring springer runt. Kommunikationen bygger som sagt på bluetooth-teknologin så det finns ju en naturlig avståndsbegränsning där.
Tanken om att istället kunna ha mottagaren i exempelvis en helt fristående Apple Watch som är betydligt lättare att sätta fast på ett yngre barn känns därför oerhört lockande.
Därför blev jag väldigt glad när detta faktiskt var en av de saker som Apple belyste när de presenterade kommande uppdateringar för Apple Watch i höst.
Man aviserade i sin presentation på scenen att man haft ett nära samarbete med just Dexcom och att en helt fristående Apple Watch-app kommer lanseras i början på 2020.
För att fungera fullt ut krävs då givetvis att man skaffar en Apple Watch med inbyggt SIM -kort för att klara sig helt utan en mobiltelefon när man inte har wifi.
Givetvis gäller tekniksatsningarna från dessa teknikbolag även andra områden inom hälsa så som hjärtövervakning, pulsövervakning och mycket annat där tekniken kan underlätta för patienter runt hela jorden.
Jag avslutar detta inlägg med en länk till en YouTube-film som lyfter fram samarbetet mellan teknikjättarna och just Dexcom. Den gav mig hopp om att vi snart kan se tekniken ta ytterligare kliv för att underlätta för väldigt många människor.
Tack för att Ni läste och skänk gärna om möjligt en slant till Barndiabetesfonden, det gör skillnad!
TP
Hej
Någon som vet hur det går med detta? I filmen pratar de om tidigt 2020, men såvitt jag vet fungerar inte Apple Watch direkt med sändare ännu. Vore ett stort framsteg när detta sker!
/Veronica
GillaGilla
Nej, det är nog ingen som vet hur tidsplanen ser ut.
Det verkar ta väldigt lång tid att realisera de planer som finns hos Dexcom.
Men visst skulle det förändra en hel del om/när det skulle fungera att köra direkt med Apple Watch.
GillaGilla
Tack för ditt svar! Ja det skulle förenkla mycket!
GillaGilla