Är det viktigast att vara först?
Det har väl knappast undgått någon att det årligen kommer nya versioner av redan befintliga mobiltelefonmodeller?
Dessutom tillkommer det ju nya tillverkare och modeller konstant också.
Detta innebär ju att hetsen bland tillverkarna att komma med något nytt och en ny funktion som sticker ut är större än någonsin.
Detta har märkts extra tydligt den sista tiden där den ena tillverkaren efter den andra har tävlat om vem som kan få fram mest skärmyta (med minst kanter), lyckas få plats med flest kameror, vara först med att lansera nya biometriska lås (fingeravtryck, ansiktsigenkänning) och mycket, mycket annat.
Detta är ju i grunden väldigt bra för oss konsumenter då det driver marknaden framåt och främjar en ständig teknisk utveckling.
Men blir det alltid bättre?
Mina funderingar.
Anledningen till att denna texten överhuvudtaget skrivs är för att jag själv börjat ifrågasätta detta vid ett antal tillfällen under framförallt det senaste året.
Därför vill jag dela med mig av några av de praktiska fall där jag själv tvivlat på att det just blivit bättre.
TouchID vs. FaceID.
När jag för drygt ett år sedan skaffade en iPhone X så var det dags att vänja sig vid det nya sättet att låsa upp mobilen med ansiktsigenkänning istället för att lägga fingret på en fysisk skanner.
I många fall fungerar ju detta oerhört smidigt och bra.
Men om man någon gång försökt låsa upp en iPhone X eller nyare modell från Apple när man exempelvis ligger i sängen, har solglasögon på sig eller har mobilen monterad i en hållare i bilen är frågan given: är detta verkligen smidigare än TouchID?
Samma sak när jag en gång skulle betala hämtpizzan med Apple Pay och skulle bekräfta med att hålla upp mobilen för ansiktsskanning, det kändes absolut smidigare att genomföra detta med ett finger på en fingeravtrycksläsare istället.
Eftersom jag dagligen fortfarande använder en iPhone 7 som tjänstemobil så är jämförelsen oundviklig och i många fall föredrar jag faktiskt den 2 år gamla modellen fortfarande pga detta.

Skanna fingret på skärmen.
Det känns som att även vissa mobiltillverkare redan har börjat frångå ansiktsupplåsning till förmån för nya versioner av fingeravtrycksläsaren.
Det som är absolut hetast just nu är ju att ha avläsaren inbyggd i skärmen, dold under displayen.
Detta är något som det har skrivits om i många år som en sorts ouppnåelig dröm.
Helt plötsligt var drömmen verklighet och den ena tillverkaren efter den andra har lanserat modeller med denna funktion.
Själv stötte jag på den första gången i samband med att jag fick en OnePlus 6T i handen. Känslan av framtid var tydlig men samtidigt kändes det ganska snart att denna lösning varken var lika snabb eller exakt som den fysiska avläsaren på baksidan av exempelvis min OnePlus 5T.
Tekniken består i stora drag i att det skickas ljus mot fingeravtrycket som sedan läses av i mobilen.
Jag har haft problem vid ett flertal tillfällen om exempelvis fingret varit något fuktigt eller legat lite snett på läsaren. Detta sker givetvis även på gamla varianten av fysisk läsare, men det känns betydligt känsligare här.
Att låsa upp mobilen i ett mörkt sovrum eller en släckt biosalong är också en upplevelse den första gången, främst eftersom du knappast gör det obemärkt (tekniken bygger som sagt på ljus som skannar av).

Nya varianter på gång.
Samsung har i sin senaste modell S10 och S10+ en ny variant av skärmläsare som bygger på ultraljudsliknande teknik.
Då slipper man ju iallafall att väcka sin partner varje gång man låser upp mobilen i ett mörkt sovrum, men även denna variant verkar mindre träffsäker och mer känslig än ursprungsvarianterna.
Det komiska är att det är just Samsung S10e (som är Samsungs billigare version av S10) som istället har fått en hederlig fysisk skanner inbyggd i av/på-knappen på sidan av mobilen.
Detta är nämligen den lösning som jag själv hade föredragit alla dagar i veckan och som jag älskade redan när Sony lanserade det på en tidigare modell för något år sedan.
Det är ju inte en lika häftig och iögonfallande lösning, men kanske är den ändå bättre och mer praktisk?

Skärm, skärm och åter skärm.
Här har vi väl dagens största i-landsproblem när det gäller mobiltelefoner, de får inte ha några synliga kanter runt skärmen…..alls.
Tittar man på ex en iPhone 3GS eller Samsung Galaxy S2 så inser man ju att det var väldigt mycket potentiell skärmyta som försvann på dessa modeller i onödan.
Men nuförtiden ska det inte vara några kanter alls för att vara riktigt trendigt.
Men är det alltid bättre?
Jag tycker själv att det är väldigt svårt att hålla i en av Samsungs nyare modeller med välvd skärm utan att råka komma åt något av misstag på skärmen.
Jag kan även tycka att det till och med kan vara bra att ha lite yta i överkant och underkant av mobilen där tillverkaren kan ”gömma” bra högtalare, kameror och sensorer på ett snyggt sätt.
Dessutom är det ju betydligt lättare att hålla i en mobil med lite kanter om man t.ex tittar på film i landskapsläge. Bästa avvägningen mellan dessa lagom stora kanter och rejäl skärmyta tycker jag personligen att man fått till på exempelvis OnePlus 5T och Samsung Galaxy S9.

Att man sedan vidareutvecklat detta till att istället använda så kallade sensorjack eller helt sonika hål för de främre kamerorna i skärmen känns mer som att man vill bevisa att man rent tekniskt kan det än att det tillför gigantiska fördelar för användaren.
Nu har det till och med gått så långt att man vill ha bort kamerorna helt från framsidan och istället bygger olika lösningar där man manuellt eller på mekanisk väg fäller upp kameran eller skjuter hela skärmen nedåt.
I min värld är rörliga delar något jag helst undviker på mina mobiler om möjligt och dessutom inte ett steg i rätt riktning om man frågar mig.
Sammanfattning.
I den hets och den enorma konkurrens som råder bland tillverkarna så gäller det att sticka ut, det förstår jag.
Jag tror även att vi användare bidrar till hetsen genom att kräva nya häftiga funktioner för att årligen hosta upp de runt 10 000:- som det kostar för en ny toppmodell.
Men mitt i denna hets så är risken stor att woow-effekten blir större än själva användarnyttan i många fall.
Att jag fortfarande i vissa fall föredrar min iPhone 7 och OnePlus 5T än deras nyare syskon iPhone X och OnePlus 6T är för mig ett bevis på detta.
Har jag en poäng eller inte, det är ju upp till var och en att tycka till om.
Och gör gärna det, tyck till alltså.
Det kan man göra antingen som kommentar direkt här på sidan, på mitt Facebook/Instagram/Twitterkonto eller genom ett personligt meddelande genom kontaktformuläret.
Ta hand om er i den stundande våren!
TP