Fitbit Versa Produkttest

 

Introduktion

Jag har nyligen (med hjälp av min dotter) recenserat en annan produkt från Fitbit, nämligen Fitbit Ace.
Den recensionen kan du läsa här.
I den recensionen gick jag även igenom Fitbits app som man kopplar deras enheter till alternativt använder fristående som mobil hälsoapp.
Eftersom samma app används till dagens testprodukt så går jag endast igenom vissa funktioner i denna recension.

Meson_Press_Kit_3QTR_Accessories_DB_R4

Fitbit Versa Special Edition

Fitbit Versa är en mycket intressant produkt och kanske den Fitbit-produkt som mest påminner om andra smartklockor som exempelvis Apple Watch.
Enheten som jag har fått låna till detta testet är en Fitbit Versa Special Edition. Det som skiljer denna från den ”vanliga” modellen är ett extra armband i ”Charcoal Woven” samt en speciell grafitfärgad klocka.
Prisskillnaden ute i butik mellan denna version och den vanliga versionen är cirka 300 kronor och huruvida det är värt det eller inte är upp till var och en.
Men personligen gillar jag denna modell skarpt och hade nog valt just en sådan vid köp.
I förpackningen medföljer även ett armband i gummimaterial, instruktionsbok samt en laddare med USB-kontakt. 

IMG-1691

Komma igång.

Uppstarten av klockan är mycket enkel och sköts huvudsakligen av appen som man laddar ner till sin iPhone, Androidmobil eller Windows Mobile.
Se till att vara uppkopplad eller i närheten av ett bra wifi vid ihopkopplingen, eftersom en del i uppstartsprocessen mer eller mindre kräver wifi för att komma vidare.
Uppstartsprocessen tar dessutom 15-30 minuter innan allt är klart.
Men när klockan väl synkat klart och det är dags att ställa in den som man önskar så gör man det enkelt i mobilappen.

IMG-1693

Funktionerna som stöds i klockan är bland annat:

Stegräkning
Distans
Kaloriförbrukning
Aktiva minuter
Hjärtrytm vid vila och aktivitet
Sömnanalys
Notifikationer med stöd för de flesta apparna på mobilen
Musik (Deezer eller nedladdad musik)
Assistant GPS (använder mobilens GPS)

Enkel att använda.

Användningen av klockan är mycket enkel och styrs enkelt av de tre fysiska knapparna och svep på skärmen.
De flesta av klockans huvudsakliga inställningar sköter man som sagt från appen i mobilen och där kan man bland annat välja vilka notiser man vill se, ladda ner musik, byta klockansikte och ladda ner appar i klockan (de appar som finns i Fitbits egna appbutik för klockan).
Det ska sägas direkt att stödet för svenska appar är väldigt begränsat och dessa appar var ingenting jag använde nämnvärt under testet.

IMG-1586IMG-1587IMG-1588IMG-1589

Användning och insikter.

Att detta i grunden är en träningsprodukt är väldigt tydligt och klockan har flera bra funktioner för den dagliga träningen om man så önskar.
Under min användningsperiod så fokuserade jag dock mest på stegräkning, hjärtrytm, sömnanalys samt de smarta notiserna från mobilens appar.
För dessa funktioner så fungerar den med beröm godkänt och det är lätt att följa framstegen både på klockan och i appen.
De smarta notifikationerna och diskreta vibrationsalarmet är också funktioner som man saknar när man väl vet hur smidigt det är med dessa.
Batteritiden ligger på imponerande 4-5 dagar mellan laddningarna och klockan är dessutom vattentålig.
Den är dessutom väldigt skön att bära och en av de absolut smidigaste klockorna som jag har testat hittills.

Mersmak.

Om man väl börjar mäta steg, sömnanalyser och hjärtrytm så är det faktiskt väldigt lätt att fastna i det och bli lätt beroende av staplarna och diagrammen.
Att man ökar medvetenheten kring sin hälsa är ju ett oerhört bra första steg och där fyller denna produkt sitt syfte med råge.
Appen är dessutom både enkel att använda och rolig att använda för att kolla sina framsteg och ändra klockans utseende mm.

IMG-1593

Nackdelar.

Som på alla produkter så finns det även här förbättringspotential gällande vissa saker.
Skärmen är väldigt skarp och behaglig, men det är stora svarta sarger runt den och här borde man nyttjat det till större skärmyta istället. Att den inte har inbyggd GPS utan kräver att en mobil är hopkopplad är också synd då det tar bort smidigheten vid exempelvis joggingturen eller långpromenaden.
Slutligen borde stödet för appar öka så man exempelvis kan använda Spotify i klockan (Deezer i all ära).
Men allt detta kommer kanske i nästa version av Versa, för här har Fitbit definitivt hittat en produkt att bygga vidare på och adderas detta så är det en fullpoängare.

Pris och slutsats.

Denna produkt kostar när denna text skrivs ca 2000 kronor (standardversionen) och ca 2300 kronor för Special Edition.
Jämför man det med exempelvis en Apple Watch så är det oerhört prisvärt. Men då ska man också veta att det skiljer en hel del på funktionerna mellan dessa produkter och att det endast finns vissa punkter och funktioner som man kan jämföra.
Min personliga favorit Withings Steel HR (läs mer här) ligger i ungefär samma prisklass som Fitbit Versa men den i sin tur saknar en hel del funktioner som Versa har och kanske mer är att klassa som en klocka med vissa smarta funktioner.
Dock har Steel HR ca 30 dagars batteritid och en något vassare mobilapp. Sedan några veckor tillbaka har Steel HR dessutom fått stöd för notifikationer från alla appar på din smartphone, precis som Versa.
Så precis som allt annat i livet så får man gå till sig själv och kolla vilka funktioner man behöver och välja produkt därefter.
Men detta var riktigt imponerande Fitbit, och jag ser redan fram emot Fitbit Versa 2. 😉

Är det något du som läsare undrar över som inte har tagits upp i denna text så går det som vanligt utmärkt att kommentera artikeln här nedan alternativt kontakta mig via kontaktformuläret.

Produkten i detta test har lånats ut till mig men detta har inte på något sätt påverkat utfallet på testet.

Ha det bäst!
TP

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s