iPhones 2018, vad var det vi fick?

 

Tre helt nya modeller.

Onsdagen den 12:e september valde Apple att hålla årets stora presentation av årets nya iPhone-modeller.
Alla rykten som föregått denna presentation gjorde nästan att man redan visste vad som skulle presenteras, men ändå är det ganska roligt att se om ryktena stämde.
Och visst stämde de väl, Apple valde precis som väntat att lansera tre stycken helt nya modeller och dessa tänkte jag gå igenom här.
Dock blir inte detta ett inlägg fullt med en massa specifikationer, precis som vanligt överlåter jag det till andra tekniksidor eller ännu hellre hänvisar till Apples egen produktsida här.
Detta blir mer en reflektion kring vad som lanserades, vad de nya mobilerna kostar samt mina egna tankar kring eventuellt köp eller inte.
Ok, nu kör vi!

 

iphone-xr-select-static-201809_GEO_EMEA

iPhone X(R)

Kortfattat kan man beskriva X(R) med att den ska vara det lite billigare alternativet och en instegsmodell.
Det är väl denna mobil som Apple har tänkt ska ersätta nu borttagna iPhone SE. Men med ett svenskt pris från 9 500 SEK så känns ju det som en utopi och knappast något som en tidigare ägare av en SE (ca 4 000 SEK) anser är ett prismässigt alternativ.
Dessutom är den inte lik SE på något annat sätt heller för den delen. Med en 6,1″ skärm är den faktiskt större är både iPhone X, iPhone X(S) och tidigare iPhone 8.
Designen är den samma som för iPhone X med skillnaden att den endast har en kamera på baksidan, en annan skärmteknik (sämre), aluminiumram istället för stål samt kommer i flera olika färger. Så att byta från en iPhone X till denna känns inte heller helt korrekt.
Kort sagt tycker jag att denna modell endast kan vara aktuell för nya kunder eller de som eventuellt ska uppgradera från en iPhone 7, iPhone 8 eller tidigare.
Men 9 500 SEK är ganska saftigt för en ”budget-modell”.

iPhone X(S) och iPhone X(S) Max

Här har vi de nya flaggskeppen och de modeller som en iPhone X-ägare är tänkt att byta upp till. Allt (det mesta iallafall) är tänkt att vara lite bättre än tidigare modell.
Bättre processor (även iPhone X(R) har detta chip), bättre kamera, bättre vattenskydd (IP68), bättre Face-ID mm.
iPhone X(S) Max är Plus-modellen, dvs större till storleken och några extra finesser.
X(S) Max har nästan identiska yttermått som tidigare iPhone 8 Plus, men med en häpnadsväckande stor 6,5″ skärm.
Dessutom finns båda modellerna i den nya färgen guld, som faktiskt är riktigt snygg.
Dessa godingar börjar på ett svenskt pris satt till 12 795 SEK (iPhone X(S) 64GB) och sträcker sig upp till rekordhöga 18 395 SEK (iPhone X(S) Max 512GB).
Om den är värd det? Säkerligen är den det och Apples produkter är unika med att hålla upp andrahandsvärdet. Men att nosa på nästan 20 000 SEK för en mobil är ganska kaxigt.
Jag har en iPhone X och detta är nog faktiskt första gången som jag inte kommer att uppdatera till årets modell, mycket pga att iPhone X är en brutalt bra mobil och att nyheterna inte är tillräckliga för mig iallafall.
Men om man vill ha det senaste och det bästa som finns på marknaden just nu, ja då får man helt enkelt acceptera att det blivit dyrare att ligga på topp.

Billigare utomlands.

En stor anledning till att priserna gått upp för oss i Sverige är dessutom dollarkursen i förhållande till den svenska kronan.
Så om man ändå ska köpa en av de nya modellerna så kan det vara läge att titta västerut, i USA får man respektive modell för ca 3 000- 4 000 kronor billigare, även med deras skatt pålagt.

5b995e5e04f162fd2c8b504d

iPhone 7 och 8, bra alternativ?

Det kan ju vara värt att tillägga att iPhone 7 och iPhone 8 dessutom kommer att finnas kvar till försäljning. Apple har dessutom valt att sänka priset på dessa modeller, men även här spökar tyvärr den dåliga valutakursen för oss svenskar.

Install-iOS-12-public-beta

iOS 12, uppdaterar nästan alla iPhones till nya versioner.

Oavsett huruvida man köper en av de nya modellerna eller inte så kommer de flestas mobiler att få nya funktioner inom kort. För redan imorgon (17:e september) så släpps nya iOS 12 till samtliga modeller från iPhone 5S och framåt.
Vill du veta mer om vad som kommer med denna uppdatering så kan du läsa det här.

ios-12-supported-devices-list

Jag återkommer inom kort med ett nytt inlägg gällande just iOS 12 men även med en recension av den Fitbit Versa som jag just i detta nu håller på att testa för fullt.

Ha det bäst!
TP

En reaktion till “iPhones 2018, vad var det vi fick?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s