Fitbit Ace, min och dotterns produktrecension.
Nu har min 13-åriga dotter haft på sig en Fitbit Ace i ett par dagar.
Här kommer mina/våra reflektioner kring både aktivitetsbandet och det tillhörande upplägget med familjekonto i appen.
Läs mer om min uppackning och våra första intryck av Fitbit Ace här.
Aktivitetsbandet och dess användning.
Det som jag har märkt och som märktes ganska omgående var den ökade medvetenheten hos min dotter om både antalet steg men även hur mycket sömn som registrerats av bandet.
Dock märkte vi redan andra dagen att bandet gärna tillgodoser en hel del bonussteg om man t.ex skriver på ett tangentbord, lyfter armen vid måltider eller som i min dotters fall, spelar trummor/elgitarr.

Självklart kan denna typen av missräkningar ske med alla typer av stegräknare, framförallt vid trumspelande. Men vi upplever nog att detta band är extra känsligt.
Samma sak med sömnmätaren, när min dotter satt och löste korsord med mig så visade den plötsligt att hon hade sovit i en halvtimme…..(nej, vi hade inte så tråkigt).
Design och batteritid.
Själva designen är dock snudd på optimal eftersom det kan bäras med lätthet och i stort sett aldrig har varit i vägen.
Att den styrs helt genom tryck på den lilla oled-skärmen gör den väldigt enkel att hantera.
Batteritiden hamnar nog i snitt på ca fem dagar mellan laddningarna, men det beror givetvis på hur mycket det används och hur ofta man får notifikationer.
En sak som är lite synd är att det endast är notifikationer från telefonsamtal som dyker upp på skärmen. På ett sådant här band avsett för barn så tycker jag nog att åtminstone stöd för avisering av sms borde funka också.
Man kan ställa in olika alarm som när de aktiveras visas på skärmen samt gör att bandet vibrerar.
Det går även att tävla mot kompisar eller familjemedlemmar och vinna virtuella troféer. Fitbit Ace skickar även glada, berömmande meddelanden när barnet når sina dagliga mål.

Appen och Familjekonto.
Det ska sägas direkt, jag är en stor vän av familjekonton och möjligheten att samordna hela familjen från ett eller två konton (föräldrarna).
Upplägget hos Fitbit är att barnet ifråga inte ska behöva ha något eget konto med egen mailadress utan snarare att det är som ett alias till den ena förälderns konto.
Det innebär att man loggar in med sitt eget konto och sedan aktiverar ”barnläget” på den aktuella enheten. Och om barnet inte har någon egen mobil som är kopplad till sin Fitbit så är detta en optimal lösning.
Men om barnet ska ha sin Fitbit kopplad till egen mobil (vilket bör vara förstavalet om möjligt) så är det inte lika smidigt eftersom man då ska vara inloggat med sitt föräldrakonto på två ställen, sin egen mobil och barnets mobil (i barnläge).
Man hoppar mellan vuxenläget och barnläget i själva appen, för att nå vuxenläget måste lösenord anges.
Eftersom alla ändringar för barnkontot görs i barnläget så blir det helt enkelt lite krångligt att hantera samt att appen buggar ganska ofta när man ska skifta läge vilket resulterar i att man blir helt utloggad.

Så i vårt fall så tog vi bort barnkontot redan tredje dagen och satte istället upp dotterns app med ett eget vanligt konto.
Då ska man även tillägga att hon är 13 år med egen mobil och faktiskt på gränsen till för gammal för detta upplägg ändå.
Men även om man sätter upp det som ett eget separat konto så kan man ändå sätta upp en familj i appen där man lägger till alla familjemedlemmars konton och kan följa varandras framsteg och utmaningar.
Summering.
Vad blir då slutsatsen av detta?
Detta aktivitetsband är definitivt till för de yngre medlemmarna i familjen. Fitbit själva skriver från 8 år, men jag tror att korrekt åldersspann är mellan 6 år och upp till 11 år. Därefter känns det som att man kan ta steget upp till ett mer komplett band med fler notifikationsmöjligheter mm.
Det som dock är unikt för Ace jämfört med andra aktivitetsband från Fitbit är att det inte mäter kalorier, fettmassa och annat som barn inte ska fokusera på.
Men samtidigt går det ju att stänga av och dölja detta även på de andra banden.

Men jag tycker definitivt att tanken med detta aktivitetsband är fantastiskt bra och något som fler stillasittande barn skulle ha nytta av.
I vårt fall har det fått hela familjen att räkna steg och aktivitet på ett helt annat sätt.
Alternativen.
Dock är min personliga favorit fortfarande Nokia Health Mate (appen) och deras Nokia Steel-serie (klockor). Läs mer om mitt test av denna här.
Då även min fru nu förmodligen kommer att införskaffa en Nokia Steel HR så kommer vi istället att använda den appen primärt i familjen framöver.
Drömmen hade ju varit att samla de olika enheterna i en gemensam app så att vissa i familjen hade kunnat köra Fitbit och andra ex. Nokias alternativ.
Dock finns det en Fitbit som kan ändra på detta och som ser riktigt intressant ut, nämligen Fitbit Versa.
Jag hoppas få möjligheten att testa denna inom kort också och då kanske hela familjen tar klivet in i Fitbits värld på sikt. 😉

Men för att runda av detta test, har ni barn som skulle kunna ha nytta av ett aktivitetsband så är min rekommendation definitivt att titta närmare på Fitbit Ace.
Ha det bäst!
TP och TD
P.S
Denna Fitbit Ace fick vi låna för att göra recensionen men det har på inget sätt påverkat omdömet om produkten.
2 reaktioner till “Fitbit Ace, test av aktivitetsarmbandet för barn.”