Nokia Steel HR, smarta funktioner i snygg förpackning

Nokia-Steel-HR-Rose-Gold


Bakgrund

Jag har betat av ett par stycken Apple Watch genom åren och har älskat många av de funktioner jag har fått med dessa. Möjligheten till snabbt se notifieringar och kunna mäta steg, puls mm har varit de primära funktionerna för min del.

Dock har den begränsade batteritiden samt det faktum att den endast gått att synka mot en mobil i taget (ställer till det för någon som byter mellan olika telefoner hela tiden) gjort att de mest blivit liggandes stora delar av tiden.
Det faktum att de inte fungerar alls med Androidmobiler är också ett stort minus.
Jag har därför tittat runt på en massa olika alternativ från Garmin, Fitbit och andra tillverkare för att se om det finns någon annan produkt som kan uppfylla dessa behov.
Det finns en uppsjö med träningsband, smartklockor och annat på marknaden, men det har alltid varit något jag inte gillat.

aktivitetsarmband
Aktivitetsarmband av olika märken


Utseendet HAR betydelse

Dessutom är det ofta inte jättesnyggt att bära runt på dessa träningsband ihop med exempelvis skjorta och/eller kostym, tycker jag i alla fall.
Men numera finns det även en hel del traditionella klocktillverkare som börjar integrera smarta mätfunktioner och sensorer även i sina mer klassiskt utformade armbandsur.
Svenska Kronaby t.ex har integrerat en hel del funktioner i sina klockor men de ser ändå ut som klassiska armbandsur.

Kronaby
Kronaby


Nokia, f.d Withings

En annan tillverkare av klockor är faktiskt Nokia som för något år sedan köpte det franska företaget Withings och hela deras produktserie med hälsorelaterade produkter.
Förutom prylar som febertermometrar, personvågar och annat så ingick även deras serie med smarta klockor/träningsarmband.
De har dessutom en hälsoapp för smartphones som heter Nokia Health Mate (tidigare Withings Health Mate) som man kan använda helt fristående utan kopplade prylar, men som så klart blir än bättre ju mer produkter man knyter till kontot (mer om detta senare).
Då jag redan har använt denna app i ett par år så fanns Withings/Nokia med i mina tankar redan från början och flera gånger tidigare har jag varit nära att köpa en Withings Activite.

02b81fceb09998f89a77650afe128
Withings Activité och appen Withings Health Mate


Nokia Steel HR, fler funktioner i samma format

Precis i samma veva som Nokia köpte bolaget släppte man en uppdaterad version av denna klocka som i Nokias ägo har fått namnet Nokia Steel HR, där HR står för Heart Rate. Denna version har förutom en integrerad pulsmätare även fått en liten digital display placerad i urtavlan.

Följande funktioner ingår:
*Mätning av Hjärtslag
*Stegräknare
*Distansräknare
*Kaloriräknare
*Automatisk detektering av löpning
*Automatisk detektering av simning
*Sömnmätare (tid att somna, sömnlängd, sömncykler mm
*Mobilnotifikationer (samtal, sms, kalender)
*Vattentät till 50 meter
*Batteritid på 25 dagar och ytterligare 20 dagar för den analoga klockan

Samtliga funktioner synkas i sin tur mot tidigare nämnd smartphone-app Nokia Health Mate. Det är även i appen man styr funktioner i klockan samt läser av all data som klockan samlat in. Appen finns att ladda ner både till iOS och Android.

range-steelhr
Steel HR har även fått en digital display placerad i urtavlan


Flera varianter

Jag valde att köpa versionen i svart utförande och 40mm storlek. Klockan finns i två storlekar (36 mm och 40mm) och flera färgvarianter att välja på.
Priset för denna 40mm-version ligger på ca 2000 kr men just nu vid köptillfället så fanns den att köpa för 1490 kr på kampanj hos flera återförsäljare.
Därför valde jag att förutom klockan även införskaffa ett snyggt läderarmband hos min lokala urmakare vilket var väldigt smidigt eftersom klockan använder standardmått för armband.

IMG-1098
Kompletterad med läderarmband


Uppackning och uppstart av klockan, en barnlek

Uppackning av kartongen går snabbt och i kartongen hittar man förutom klockan även en laddare (som inte behöver användas alltför ofta eftersom klockan har 25 dagars batteritid!!!), instruktionsbok av det tunnare formatet och det förmonterade armbandet i gummi.
Uppstarten och igångsättningen är busenkel.
Man börjar med att ladda ner appen, sedan trycker man på den enda knappen som finns på klockan och gör en parkoppling via bluetooth med mobilen.
Därefter gör man de inställningar som man önskar för klockan i mobilens app.
Förutom att välja vilka funktioner som ska synas i klockans display så väljer man dessutom om man vill få notifieringar gällande samtal, sms och kalender i klockan. Endast dessa tre notifieringar går att välja och än så länge finns ej stöd för exempelvis mail, WhatsApp mm.
Eftersom klockan är kopplad till själva appen, som har stöd för inloggning på flera olika enheter så finns möjligheten att ha klockan kopplad till flera olika mobiler samtidigt. Dock funkar bara mobilnotifieringar med en mobil i taget, detta ändrar man dock smidigt och snabbt i appen varje gång man byter mobil.


Appen, central i användandet

Faktum är att appen är navet i hela användningen och det är även här man styr hela användandet och hanteringen av klockan och alla mätvärden.
Appen går att synka mot Apples Hälsa-app fullt ut om man önskar.
Förutom hanteringen av klockan så finns det en massa andra funktioner som påminnelser gällande promenader, vattendrickande mm.
Med andra ord är detta en modern mat & sovklocka som egentligen förtjänar ett helt eget inlägg……..vilket kanske kommer 😉.
Den lilla displayen på klockan kan dock enkelt visa datum, alarm, batteristatus, steg, distans, puls och notifieringar från mobilen. Man skiftar enkelt genom att trycka på den enda fysiska knappen (kronan).


Plus och minus

+ Utseendet på klockan
+ Batteritiden.
+ Smidigheten att byta armband (Standardarmband).
+ Appen och alla dess funktioner.
+ Möjligheten att koppla den till flera telefoner.
+ Priset.
+ Alla inbyggda funktioner.

– Appens och klockans menyer har inte stöd för svenska.
– Har inte alla funktioner som finns i en smartklocka, typ Apple Watch.
– Ej stöd för notifikationer från tredjepartsappar som WhatsApp mm.

Summering och slutsats

Hur är då mitt intryck av denna klocka?
Just för mina behov är detta den ultimata klockan då den har enormt lång batteritid mellan laddningarna kombinerat med just de funktioner som jag efterfrågar av en smartklocka.
Den lilla displayen för notifieringar fungerar ofattbart bra för en snabb koll på antalet steg, puls, datum och löp/gångdistans. Att snabbt få en notifiering vid samtal och sms kombinerat med en diskret vibration är toppen.
Det enda jag kan önska är att klockan även skulle ha stöd för notifiering av mobilens tredjepartsappar för att göra den helt komplett.
Men att få alla dessa funktioner i en klocka som dessutom är riktigt snygg och inte skäms över att bäras ihop med skjortan, kostymen eller kanske till och med ihop fracken vid utvalda tillfällen gör ju inte saken sämre.
Att priset dessutom är så pass lågt gör den till ett fynd.

Precis på samma sätt som att den bästa kameran är den du har med dig, så är även den bästa smartklockan/träningsbandet det du har på dig. Och denna klockan sitter på armen hela tiden förutom en gång i månaden……när den behöver laddas.

Nokia-Steel-HR-Rose-Gold
Steel HR har blivit en personlig favorit

Läs mer om klockan här och ta ställning till om den är något även för dig.
Från min sida får den i alla fall starka rekommendationer om du söker något liknande och har ungefär samma behov som de jag har försökt beskriva ovan.

Take care!
TP

OBS!
Denna artikel är inte sponsrad och alla inköp har gjorts med egna pengar.

3 reaktioner till “Nokia Steel HR, smarta funktioner i snygg förpackning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s