Nokia, Sagan om Konungens Återkomst

nokia-logo
Krönika
1995 fick jag min första mobil, en Motorola Roadstar 7090.
Batteritiden var extremt kort, minutkostnaden för samtal var så hög att man drog sig från att ringa överhuvudtaget.
Lägg därtill en vikt som gjorde den till ett potentielt mordvapen.
Att ha med sig en mobiltelefon till gymnasiet var dessutom så pass ovanligt på den tiden att man nästan skämdes för att visa den (försök förklara det för dagens ungdomar).

F2279232-6B23-4C41-87C2-318191A67127
Motorola Roadstar 7090

Redan året efter hade något hänt och nu började alternativen att strömma ut på marknaden. Detta kombinerat med lågprisaktörer som Comviq och Europolitan (numera Telenor) gjorde att gemene man nu började bära runt på mobiltelefoner på ett helt annat sätt.

Det var då det började, kriget mellan Ericsson och Nokia.
För att dra en parallell så var det den tidens ställningskrig som vi idag kan se mellan Android och iPhone och dess användare.
Själv tillhörde jag till en början Ericsson-lägret, mycket på grund av att min far hade haft ett par mobiler av det märket.
Men det var något med de där Nokiamobilerna som lockade.
Något större skärmar, utbytbara skal, kameleont-färg som skiftade i olika ljus……och mobilspelet ”Snake”.

Nokia 3310 mobile phone, 2000.
Nokia 3310

Så efter ett antal Ericssonmobiler köpte jag min första Nokia, det blev den numera ikoniska modellen 3310, med två skal i olika färger.
Jag hade bytt sida i striden och var en förrädare och kappvändare, men jag var mer nöjd än jag varit med någon mobil tidigare.
En av mina absoluta favoriter än idag var den modell som blev min första smartphone, en Nokia E71 med Symbian Series 60.

Nokia_E71_L_1
Nokia E71

Sedan dess har jag dock betat av så många mobiler att jag tappat räkningen. Det har blivit ett antal Ericsson ytterligare, men även Samsung, HTC, LG, iPhones, Motorola, OnePlus och många fler har hunnits med.

Men under en period var jag faktiskt Nokia helt trogen, detta när de släppte sina Lumiamodeller med Windows Phone.
Åter igen fick man känna Nokias otroliga byggkvalitet, kombinerat med fantastiska kameror och med utseenden som stack ut.
Min absoluta favorit var helt klart Nokia Lumia 1020 i gul kostym, en kameramobil som fortfarande idag inte skulle göra bort sig.

s-l300
Nokia Lumia 1020

Jag tillhör den gruppen människor som älskade Windows Phone och hoppades på ett bättre öde än den långsamma död som väntade.
Men bristen på appar och Microsofts envishet att hålla kvar vid Windows Phone trots detta gjorde att folks intresse för dessa modeller falnade och att Nokia som varumärke på mobiltelefoner i stort sett försvann.

Men för några år sedan så upphörde Microsofts ägande av varumärket och ett nytt bolag (HMD Global) med rötterna i Finland startade upp och tog hand om det anrika mobilmärket.
Åter igen skulle varumärket in på marknaden, men denna gång skulle mobilerna drivas av Android och mobilerna skulle vara prismässigt slagkraftiga.

Nu i veckan så gick den årliga mässan MWC av stapeln i Barcelona.
HMD var på plats och visade upp 2018 års modeller, däribland ett nytt flaggskepp.
Nokia 8 Sirocco är en riktigt imponerande mobil som åter skall föra Nokia till den absoluta toppen igen.

B880453B-10BB-4BC8-9AD7-93484EFBEC43
Nokia 8 Sirocco

Jag hoppas på att inom kort få ta del av några av dessa nya modeller för mer ingående tester, men en sak är säker, sagan fortsätter…Sagan om Konungens Återkomst!

Ha det bäst!
TP

3 reaktioner till “Nokia, Sagan om Konungens Återkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s