iPhone X, mina intryck

Inledning
Detta är inte tänkt att vara en fullskalig recension med en massa specifikationer och nördande i detaljjämförelser, det finns det redan många andra sidor som avhandlat med bravur.
Några av de bästa svenska sidorna just nu för detta anser jag vara Mobila Nyheter alternativt Macworld.
Nej, detta är precis som övrigt på denna sida mer tänkt som en reflektion kring denna produkt samt hur jag ser på den.
Håll till godo!

u_10168684

En ny generation Apple iPhones
När Apple presenterade nya iPhone X så var det väl inte mycket som man inte redan kände till sedan tidigare.
Ingen annan telefon har har nog föranletts av samma uppmärksamhet, spekulationer och förväntan som denna nya mobil från Apple.
Men när den väl presenterades av Apple i nya ”Steve Jobs Theater” så var det trots det en Wow-upplevelse. Apples produkter har ju den effekten, på mig och många andra.
Detta är dessutom den telefon som påbörjar en ny era i Apples telefonsegment och därmed en blick in i vad Apple kommer erbjuda under de kommande åren.
”iPhone är död, länge leve iPhone!”

hqdefault

Är Apples produkter verkligen bäst?
Detta är väl en av de mest debatterade sakerna i olika teknikforum och olika sidor.
OSX vs. Windows, Mac vs. PC, iPhone vs. Samsung, iOS vs. Android….
Helt ärligt så kommer det aldrig att finnas ett svar på detta som gäller alla.
Min erfarenhet är att tittar man på rena specifikationer så har Apple nästan aldrig legat i framkant där, men hur de får sina prylar att ”bara fungera” är det inte många andra som kommer i närheten av.
Dock måste tilläggas att Apple därmed också har enorma krav på sig, nya iOS 11 är ett tydligt exempel på detta. Många nya funktioner men även ovanligt mycket buggar och småsaker som folk irriterat sig på.
Summa summarum så kan man väl säga så här: Apples produkter är bäst för vissa, men inte för alla.

185242ab88a9d57d478ab3b34047afa2-1200-80

iPhone X väckte mitt ”ha-begär”
Men i just mitt fall så har det blivit så att hela familjen har hamnat i Apples ekosystem.
Eftersom vi använder allt från Apple TV, via iPhones till MacBooks och framförallt iCloud så är det svårt att bryta mönstret.
Visst har man genom åren sneglat på Android när man känt att Apples produkter kanske inte utvecklats tillräckligt fort med nya funktioner och framförallt ny design, men ändå stannat kvar.
Så när Tim Cook & Co stolt höll upp en iPhone X på scenen i ”Steve Jobs Theater” så kände jag direkt att en sådan ska jag ha.
Tyvärr visade sig ryktet om priset också stämma och man fick budgetera in minst 10 000 SEK för att få äga en del av Apples framtid.

apple-iphone-lineup-2017

iPhone X Silver 256GB
I mitt fall föll valet på en iPhone X i färgen silver och med ett lagringsminne på 256GB.
Apple erbjuder även mobilen i färgen Space Grey och med möjligheten att välja mellan just 256GB alternativt 64GB lagringsminne.
Just min valda konfiguration kombinerat med Apples eget försäkringspaket AppleCare+ gjorde att fakturan landade in på 15 500:-
Här har vi en anledning till att denna produkt verkligen sticker ut, för det är hutlöst mycket pengar för en mobiltelefon och helt ärligt inte värt de pengarna för många människor.
Men eftersom jag är en tekniknörd ut i fingerspetsarna och väldigt förtjust i Apples produkter, så var detta en prioritering som jag gärna valde att unna mig.
Ett ekonomisk bidrag i samband med en födelsedag gjorde beslutet än lättare att ta. 😉

iphone-x-silver-space-gray

Första intryck
När mobilen efter några veckors väntan väl anlände med UPS hem till dörren så visste glädjen inga gränser.
Känslan av att öppna en kartong med en helt ny pryl är något som alla nördar känner igen och detta var verkligen inget undantag.
Mobilen har precis som samtidigt lanserade iPhone 8 / iPhone 8+ en baksida av glas för att kunna laddas trådlöst, detta gör att den för tankarna till tidigare modellen iPhone 4.
Sidorna på mobilen är till skilllnad från andra modellers aluminium istället gjorda i rostfritt stål. Detta ger en extra tyngd till mobilen och det är ingen liten eller lätt pjäs att hålla i, även om den är väldigt kompakt med tanke på skärmstorleken.

iphone-x-64gb-silver-grey-comaccess-1711-06-comaccess@1

Eftersom jag inte ville börja med att skicka iväg mobilen på lagning (som kostar skjortan) så valde jag att även slänga på ett skal på mobilen. Precis som med alla andra modeller jag har haft de senaste åren så föll valet på ett Otterbox Symmetry, ett skal som blivit en personlig favorit.

77-57081_media-1_2048x2048

Skärm, skärm, skärm
Det som verkligen fångar intresset direkt är den 5,8” stora Amoledskärm som denna mobil har bestyckats med. Skärmens färger poppar verkligen ut utan att för den delen vara onaturliga, vilket många andra Amoledskärmar tyvärr dras med.
Att Apple denna gång valt en skärm av Amoled-typ är också något som är helt nytt för deras mobiler då alla tidigare iPhones haft LCD-skärmar.
Varför är då detta viktigt att veta?

Svaret är att det är det inte för den vanliga konsumenten. Om man ändå vill veta mer om skillnaden mellan dessa skärmtyper så är det lättaste sättet helt enkelt att Googla på exempelvis ”Amoled vs LCD”.
Eftersom skärmen numera tar upp i stort sett hela framsidan så har Apple helt enkelt tagit bort ”hemknappen” nedanför skärmen, denna knapp som tidigare varit karaktäristisk för alla iPhones och som dessutom innehållit fingeravtrycksläsaren på alla modeller från iPhone 5S och framåt. Mer om detta längre fram.
Det enda som bryter av skärmens dominans på framsidan är den lilla list längst upp som innehåller hörlur, kamera och diverse sensorer. Denna list är även det ställe där man valt att placera sin nya teknik ”Face-ID”.

Screenshot-2017-09-18-at-01.36.11

Face-ID
Hemknappen är som sagt borta är därmed har Apple valt att pensionera fingaravtryckläsaren Touch-ID också i och med denna modell.
Istället har man lagt allt krut på den nya tekniken Face-ID som helt sonika läser av ditt ansikte och på så sätt verifierar att det är just du som är du.
Enligt Apple är detta misnt lika säkert som ”Touch-ID”.
Själva uppsättningen av Face-ID går snabbt och kräver att man låter mobilen skanna ansiktet i olika vinklar ett par gånger, sedan är man igång.

Jag har själv endast stött på ett par enstaka tillfällen där det inte har funkat och där man istället fått slå in sin låskod manuellt.
Men det fungerar oväntat bra, även i helt mörka sammanhang.
Inte heller har jag lyckats att låsa upp mobilen med en bild, familjemedlems ansikte eller liknande, så säkerheten är det nog inget fel på.
Men exempelvis mobilt bank-id fungerar ännu inte eftersom de inte har godkänt tekniken som en fullgott alternativ, inte än som sagt. (EDIT, numera funkar även mobilt bank-id med FaceID.)
Jag kan dessutom i vissa fall fortfarande sakna Touch-ID och kan tycka att det hade varit ett smart drag att låta den vara kvar ihop med Face-ID i denna modell.

iphone-x-face-id

Kamera
En annan sak som sticker ut (både bildligt och bokstavligen) är den nya kameran.
Kameran är en vidareutveckling av den kamera som suttit och sitter i iPhone 7+ och 8+.
Den består av två olika kameror, den primära och en telefotokamera.
Dessa kombinerat gör att man bland annat kan skapa ett helt annat skärpedjup och använda så kallade ”Bokeh-effekter” samt ta rena inzoomade bilder utan att göra större avkall på kvaliten.
Kort och gott så är detta en av marknadens i särklass bästa mobilkameror i dagsläget, endast slagen av Google Pixel 2 i vissa tester.

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-640717-a06ddebf-0552-42f8-ade3-89b6a153f896

Prisvärd?
Så är då detta en mobil som är värd det högre priset och märker jag en gigantisk skillnad mot min iPhone 7?
Svaret på detta är egentligen både ja och nej.
För mig är den absolut värd pengarna då jag har fått en gigantisk skärm i ett trots allt någorlunda kompakt format, detta kombinerat med den bästa kamera som jag har haft i en mobiltelefon gör att jag är nöjd.
Att jag dessutom fått detta i kombination med det för mig välbekanta iOS och kan fortsätta använda den i vårt befintliga tekniska kretslopp av Apples produkter här hemma gör att jag är mer än nöjd med valet.
Men om man inte har samma låsning till Apple och kanske till och med föredrar Android, ja då är svaret inte lika självklart längre.

TeknikPappa hoppas att inom kort få möjligheten att ställa denna mobil mot en av marknadens absolut mest prisvärda telefoner och en lur som faktiskt kittlar även mitt intresse en hel del.
Mobilen det handlar om är OnePlus 5T och jag hoppas inom kort att få klart med leveransen av en recensionsenhet för att kunna genomföra ett ordentligt test.

oneplus5tvsiphonex-580x358

Summering
Precis som jag skrev i början var inte detta en fullskalig recension eller faktaspäckad sammanfattning utan snarare en första känsla för denna produkten från Apple.
Det kan hända att det kommer följas upp med ett mer detaljerat test av denna mobil och ren jämförelse med andra modeller på marknaden.
Men till dess går det bra att antingen kontakta mig via kontaktformuläret på denna sidan alternativt skriva en fråga i kommentarsfältet nedan om det är något som just du undrar om denna mobil.

apple-iphone-x-silver-3d-model-max-obj-3ds-fbx-c4d-lwo-lw-lws

 

Ha det bäst!
TP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s