Säkerhetskopiera mina foton?

Photographic collage

Värdefulla Fotografier
Då TeknikPappa precis har blivit just pappa igen så har det dröjt ett tag sedan förra posten på denna sida, men nu är det dags.
En sak som verkligen blir aktuell varje gång som man får barn är det faktum att man tar en hel del fotografier med sin kära mobiltelefon. Det är inte svårt att komma upp i ett par hundra bilder den första månaden. 😉
Men det finns ju även andra tillfällen när man tar en hel del bilder som man absolut inte vill förlora. Under Bröllop, födelsedagen, jul, nyår eller kanske bara på en fantastisk höstpromenad kan kameran få jobba hårt.

a8080b1062457f6112e286e6b7164080_iPhone

Förlorade Bilder
På många forum och tekniksidor så läser jag ofta om just dessa kära fotografier som antingen har kommit bort när mobilen har gått sönder eller att man tagit så många bilder så att mobilens lagringsminne blivit fullt.
Finns det då någon bra lösning för detta och kan den lösningen fixa både problemet med förlorade bilder och lagringsminne?
Svaret är självklart JA (annars hade ju detta blivit ett riktigt onödigt och tråkigt inlägg.)

giphy

Molnet är lösningen
Ni har säkert hört det förut, ”lägg allt i molnet!”
Även på denna sida har jag tagit upp det i samband med att jag skrev om iCloud och familjedelning samt i recensionen av Mega Cloud.
Men det finns VÄLDIGT många alternativ att välja mellan och precis som när det gäller att välja tjänst till var man sparar sina kontakter/kalendrar så bör man här välja sin aktör/tjänst med omsorg.

Google, Apple, Microsoft….
Det finns hur många aktörer som helst som erbjuder molnlagring av olika slag, men jag kommer fokusera främst på tjänsterna som erbjuds från Google, Apple och Microsoft i denna text.

google-1088003_960_720
Google Photos
Google har en riktigt smidig tjänst för fotolagring som heter just Google Photos.
Det finns appar för både iPhone/iPad samt Android och båda varianterna är riktigt snygga.
Man kan säkerhetskopiera obegränsat antal med foton om de är upp till 16 MP och videor i max 1080p helt gratis.
Man har tack vare appen tillgång till dem från vilken telefon eller surfplatta som helst alternativt på www.photos.google.com.
Bilderna analyseras dessutom av Google och detta gör att man inte behöver tagga sina bilder utan det räcker att söka på exempelvis ”bil” för att få upp alla bilder med bilar.
Automatisk säkerhetskopiering går att aktivera, så man slipper att manuellt tanka upp alla bilder så fort man har tagit dem.
Läs mer här!

icloud
Apples iCloud Bildbibliotek
Detta är nog en av de tjänster som många använder utan att veta om det.
Som standard är detta aktiverat om man har en iPhone eller iPad och har loggat in med ett iCloudkonto (Apple ID).
Om man inte aktivt har stängt av det så sparas förmodligen bilderna i Apples molnlösning redan.

Så här skriver Apple själva i sin beskrivning av tjänsten:
”När du aktiverar iCloud-bildbiblioteket laddas alla bilder och videor du skapar på din iPhone eller iPad automatiskt upp och du kan komma åt dem på din iPhone, iPad, iPod touch, Mac, pc och på iCloud.com. Genom att lagra alla dina bilder och videor på ett säkert sätt i iCloud får du mer plats på din iPhone för att ta fler suveräna bilder. Och iCloud-bilddelning gör det enkelt att visa de bilder och filmer du vill, bara för dem du vill.”

Man får 5GB gratis, annars får man köpa till mer lagring till hyfsat prisvärda belopp.
Värt att tänka på är att denna lösning främst är för dem som är helt inne i Apples ekosystem, får man för sig att byta till Android så är detta inte en optimal lösning.
Läs mer här!

OneDrive-Logo
Microsoft OneDrive

Detta är absolut ett alternativ att titta närmare på, framförallt om man har eller kan tänka sig att skaffa ett Office 365-konto.
Precis som Google Photos så finns här riktigt bra appar för både Android och iPhone/iPad. Man kan även enkelt nå bilderna via valfri webbläsare.
Denna tjänst är dessutom inbyggd i alla datorer med Windows, något som kan vara bra att tänka på.
Man kan förutom bilder även skapa mappar för olika dokument om man önskar, men det är ett helt annat avsnitt.
När det gäller bilderna så har Microsoft på sista tiden närmat sig de andra aktörerna på många sätt. Apparna innehåller numera en egen flik för just foton och även här analyseras bilderna för att man enkelt ska kunna hitta bilder genom att söka på enskilda ord, precis som Google Photos.
Automatisk säkerhetskopiering får man även via denna tjänst.

Tyvärr är det dock ganska snålt med lagring i gratisvarianten även här, precis som hos Apple får man numera endast 5GB utan att behöva betala.
Vill man så kan man välja att uppgradera till 50GB för ca 200:- /år alternativt köpa ett Office 365-abonnemang från ca 500:- /år.
Då ingår generösa 1TB lagring och man får dessutom med hela Officepaketet på köpet, detta är i min ögen den klart bästa varianten om man väljer Microsofts tjänst.
Läs mer här!

e-commerce-platform

Vad ska man välja då?
Precis som jag skrev tidigare så finns det utöver dessa tjänster massor med andra alternativ som Dropbox, Box, Mega Cloud mm.
Det man får göra är helt enkelt att sätta sig ner och jämföra de olika alternativen och läsa igenom vad de erbjuder och hur det passar just dig och eventuellt din familj.
Om man väljer något av de tre alternativen jag har gått igenom lite extra här så bör man dock framförallt tänka igenom vilka andra tjänster man använder hos respektive aktör och om man vill fortsätta att hålla sig till denna (vilket jag rekommenderar).

Kan dock ge ett stalltips baserat på nedanstående förutsättningar:

Endast iPhones, iPads och Mac
– iCloud Bildbibliotek

Endast Android, Chromebook
– Google Photos

Blandat med iPhones, iPads, Android, Windows PC mm.
– OneDrive
– Google Photos

Men viktigast av allt, välj någon tjänst och börja säkerhetskopiera!!

Be safe!
TP

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s