Många E-post-leverantörer att välja mellan.
Det har väl aldrig funnits så många val som det gör nu när det gäller att välja epostleverantör.
De absolut vanligaste gratistjänsterna i Sverige idag är väl Googles Gmail, Microsofts Outlook/Hotmail, Yahoo och olika operatörsbundna mailadresser (ex. Telia, Tele2 etc)
Dessa fungerar i många fall alldeles utmärkt men det finns även vissa baksidor med dessa varianter.
Upptagen mailadress?
Ofta kan man ha svårt att få just den mailadress man önskar eftersom någon annan redan har lagt beslag på den och då kanske man tvingas att lägga till siffror eller annat för att få igenom den.
Det man kanske också bör fundera på är varför dessa tjänster är gratis?
Det finns ett uttryck som säger att ”Om du inte betalar för produkten, så är det DU som är produkten”.
Ingenting är gratis!
För visst är det så att ett företag som Google, Microsoft m.fl kan använda dina mailkonversationer, kontaktlistor eller andra uppgifter de får genom tjänsten till att scanna av dig. Detta för att skapa produkter och tjänster som de sedan kan sälja, antingen direkt till dig eller sälja vidare till tredje part.
Tycker man att det känns sisådär, så ska man nog inte använda denna typen av maillösning.
Operatörsbunden mail
Väldigt många familjer verkar dock fortfarande använda mailadresser som tillhör operatören man har, ett exempel på detta kan vara ”förnamn.efternamn@telia.com”.
Tänk då bara på att det kan bli ganska krångligt den dagen man byter operatör till exempelvis Bahnhof eller annan ny operatör.
När vi fick fiber indraget i vårt område så var detta det enskilt största problemet för många grannar, eftersom de tidigare haft Telia ADSL och nu inte kunde välja Telia som operatör. Det var många nya mailadresser som man fick skapa de dagarna.
Egen domän
Om man nu inte vill ha sin mailadress enligt någon av de ovanstående lösningarna eller om man helt enkelt vill ha en mer seriös mailadress än t.ex ”namn_smeknamn123@hotmail.com”, vad finns det då för alternativ?
Ett alternativ som blir mer och mer populärt även bland privatpersoner är att man köper sig en egen domän till familjen.
Vad är då en domän?
Kortfattat kan man säga att det är det som kommer efter @ och innan .se eller .com i en mailadress.
Fördelen med denna lösning är att du faktiskt äger rätten till alla mailadresser som skapas på den domänen och dessutom äger all information själv.
Att du sedan får en högst personlig mailadress som dessutom ser proffsigare ut är bara en bonus.
Hjälp vad svårt…..eller?
Faktum är att själva processen för att sätta upp detta inte alls är komplicerad eller jättedyr (allt är ju relativt). Den variant jag ska försöka beskriva här kostar ca 700:- första året och ca 500:- per år under de följande åren. Då kan man i stort sett ha hur många mailadresser man önskar för den kostnaden (beror på vilken leverantör man väljer).
Jag väljer här att använda mig av en stor aktör gällande domänhantering, nämligen danska One.com.
Det finns massor med andra alternativ som Binero, Loopia, Miss Hosting m.fl som erbjuder i stort sett samma sak och mitt råd är att jämföra och kolla vad som passar just er bäst.
En av fördelarna med just One.com är att de erbjuder en smidig helhetslösning, så om man sedan även vill skapa en egen hemsida på sin domän, så ingår även den funktionen i samma paket.
Min erfarenhet är att de dessutom är väldigt enkla att använda och komma igång med. Dock erbjuder de endast support via chatt (dygnet runt) och mail, ej via telefon. Detta är värt att känna till.
Jag kommer därför att använda just One.com som ett exempel i detta inlägg.
Komma igång!
Tänk på att menyer och val hos leverantören kan ändras då och då, så guiden kanske ser något annorlunda ut än det faktiska utseendet på sidan när du läser detta.
Börja med att surfa in på http://www.one.com (eller den leverantör du har valt) för att komma igång.
På startsidan finns en sökruta där man kan kolla vilka domäner som är lediga.
Om just den du tänkt dig visar sig vara upptagen redan (ex. efternamn.se) så finns det massor med andra TLDs att välja bland. TLD = är det som kommer efter domän (ex. .se eller .com)
I detta fallet var efternamn.se upptaget, så valet föll istället på efternamn.one.
Välj att gå vidare när du valt din domän.
Nu ska du välja storlek på paket och One.com har ett par olika mailpaket att välja på, där det för en familj oftast räcker med det minsta.
Om man sedan väljer att bygga en hemsida med en massa innehåll så kanske man får uppgradera då.
När man valt sitt paket får man fylla i namn och en mailadress som man har sedan tidigare (detta går att ändra senare). Därefter får man välja om man vill ha några tilläggstjänster.
När du valt tilläggstjänster så får du en ny summering med en kostnadsberäkning (exkl. moms) för första året. Observera att kostnaden för uppläggningsavgift endast betalas första året medan de andra kostnaderna är årligen återkommande kostnader för tjänsten.
Gå igenom de sista stegen gällande betalning mm (läs alla användarvillkor) och sedan äger du din egen domän.
Adresser för hela familjen
Att sätta upp mailadresser på den egna domänen är sedan väldigt lätt och något du sköter från din kontrollpanel som du loggar in till när kontot är klart.
Nu kan snart hela familjen njuta av helt egna mailadresser som ex. pappa@familjen.one, mamma@familjen.one, förnamn@efternamn.se etc.
OBSERVERA ATT DENNA ARTIKEL INTE ÄR SPONSRAD AV ONE.COM OCH ENDAST VISAR ETT AV MÅNGA EXEMPEL FÖR HUR MAN KÖPER EN EGEN DOMÄN.
ALLA ANVÄNDARVILLKOR FÖR DEN TJÄNST MAN VÄLJER SKALL DESSUTOM ALLTID LÄSAS IGENOM NOGA AV DEN SOM KÖPER TJÄNSTEN.
Lycka till!
TeknikPappa
Kan bara meddela att One beslutat sig för att höja priserna med c:a 100% så de börjar bli dyra nu.
GillaGilla
Ja, jag ser tyvärr samma mönster på flera ställen.
Alltid viktigt att jämföra noga och dessutom värdera de olika funktioner man får med i ett paket.
Har du One.com idag Lasse och ska du i så fall byta nu?
GillaGilla
Jag har också one.com. Och jag kommer byta.
De har höjt min avgift med 95% och jag har haft dem i många år.
Jag använder bara mailadresserna.
GillaGilla
Ja, det är ett ständigt arbete att jämföra och hålla koll.
Jag använder annan aktör i dagsläget också.
Men One.com har fortfarande en smidig lösning för många användare.
GillaGilla
Vad händer om du byter, är ditt domännamn låst då hos den leverantören eller kan du bara flytta med dig den till annan leverantör? (om det slutar med .se eller .com dvs)
GillaGilla
Du äger alltid ditt domännamn och kan flytta med det till annan aktör.
Tänk bara på att du kan åka på en ny avgift även om perioden inte har gått ut.
Men det är ju oftast inga jättesummor som det handlar om.
GillaGilla