Hur skyddas ditt konto på nätet?

blogg-kalle-a

Konton och Säkerhet
Säkert har många läst i tidningar och sett på nyheterna att det titt som tätt rapporteras om stulna e-postkonton och liknande.
Med tanke på att våra mailadresser i många fall är registrerade för många tjänster och innehåller mycket information så bör man fundera över vilken säkerhet man har på sitt konto.
Det finns väl egentligen inga hundraprocentiga lösningar, men det finns många sätt att göra det så svårt som möjligt för någon obehörig att komma åt ens konto.
Jag väljer framförallt att skriva om tre av de vanligaste tjänsterna här, nämligen Microsoft Outlook, Google Gmail och Apple iCloud, men samma sak gäller andra konton man har på nätet.

IMG_7193

Lösenord
Först och främst bör man ha så svåra lösenord som möjligt och aldrig använda samma lösenord på olika tjänster, ex. Gmail, Outlook, Apple-ID mm.
Lösenordet bör inte heller vara för enkelt att lista ut och ska gärna innehålla så många olika tecken som möjligt.

IMG_7199

Extra backup
I stort sett alla de stora tjänsterna erbjuder en möjlighet/kräver att man registrerar en extra mailadress eller ett mobilnummer som extra backup ifall man själv glömmer bort sitt lösenord. Detta är en självklarhet att lägga in och det är dessutom ett måste för att använda tvåstegsverifiering (som det står mer om nedan).

email-sms

Tvåstegsverifiering
Outlook, Gmail och Apple iCloud erbjuder alla detta extra lager av säkerhet.
Det kan vara lite bökigare att ställa in och man kan behöva några extra steg varje gång man vill logga in på sitt konto, men detta är definitivt något som man bör överväga.
Jag kommer lite längre ner att direktlänka till respektive tjänsts egna sidor där de beskriver hur man går tillväga för att ställa in detta.
Men kortfattat innebär detta att när man försöker logga in på sitt konto och har skrivit in sitt användarnamn och lösenord så måste man dessutom bekräfta ännu en gång med en engångskod som skickas till det mobilnummer eller den mailadress som man har lagt in som extra backup (se avsnittet ovan).
Detta gör att ingen obehörig kan logga in utan att ha tillgång till detta.

IMG_7197

Auktoriserings-appar
Både Microsoft och Google erbjuder dessutom Auktoriserings-appar som man kan installera, då får man ett pushmeddelande med engångskoden och kan enkelt bara trycka på meddelandet för att verifiera inloggningen.
Apple har dessutom en egen variant med tvåfaktorsverifiering som alternativ, denna redan inbyggd i iOS med i stort sett samma innebörd.

unnamed  unnamed-1

Sammanfattning
Ingenting är helt säkert som sagt, men jag tycker dock att man gott kan lägga ner en timme och läsa på hur säkerheten för ens konto fungerar samt vilken nivå av säkerhet som man vill lägga in på sitt konto.

Läs mer om säkerhetsalternativen för respektive tjänst här:
Microsoft Outlook
IMG_7194

Google Gmail
IMG_7195

Apple iCloud
IMG_7196

Be safe!
TP

3 reaktioner till “Hur skyddas ditt konto på nätet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s