iOS11, en försmak av vad som väntar

ios_11_wish_list_thumb800

Mina första intryck av iOS11
Nu har jag haft en BETA-version av den kommande versionen av Apples operativsystem för iPhone och iPad installerat på en iPhone ett tag och tänkte dela med mig av några av nyheterna.
Som vanligt har jag ingen avsikt att skriva om alla nyheter som denna uppdatering medför (för det är många). Det finns rena tekniksidor som gjort detta redan och där man kan ta del av allt. Dessutom valde jag att inte ladda ner BETAN på en iPad denna gång och sanningen är den att just iPad får en hel del uppdateringar och nyheter som inte kommer till iPhone….eller?
Min avsikt är istället att på ett enkelt sätt skriva om de skillnader som jag upplevt hittills och som man kommer märka av om man har en iPhone som man använder dagligen. Ställ gärna frågor i kontaktformuläret om det är något du undrar som jag inte tagit upp.

iOS11 BETA
Om man själv vill testa så finns det faktiskt möjlighet för vem som helst att redan nu ladda ner iOS 11 BETA och testa, men då bör man tänka på ett par saker.
Ladda inte ner den om du hatar när det dyker upp buggar eller när enheten kan bete sig underligt. Detta är en BETA som inte är färdig och hela tanken med den är att ”vanliga” användare kan testa och komma med inspel till Apple innan den skarpa versionen släpps.

IMG-0014

Man bör inte heller ladda ner den på sin primära enhet som man använder dagligen, detta eftersom vissa appar och funktioner kanske inte funkar som de ska. Bank-ID är en sådan app som verkar väldigt svajig ihop med denna BETA t.ex.
I mitt fall valde jag att ladda ner den på en iPhone 6 som jag inte använder för annat än just BETA-testande.
Om man trots allt vill testa så finns allt man behöver veta på https://beta.apple.com.

IMG-0023

Låsskärmen
Det första man slås av när man startar mobilen efter att ha gått igenom alla steg för att ladda ner iOS11 är den nya låsskärmen, som ser lite annorlunda ut.

IMG-0008

Hemskärmen
Nästa sak som den observante ser är att apparna längst ner i dockan numera saknar texten under ikonen. Om detta är något som blir kvar till den skarpa versionen återstår att se.

IMG-0010

Nya ikoner
Några appar har dessutom fått nya ikoner samt att det tillkommit en helt ny app, nämligen ”Filer” som jag återkommer till längre fram.

IMG-0011

Kontrollcenter
Om man väljer att svepa upp kontrollcenter så får man nu ta del av den helt omgjorda designen med massa nya funktioner. Här kan man nu ha flera genvägar till olika kommandon och vissa appar. Dessutom kan man nu för första gången själv bestämma vilka appar/funktioner man vill ha med i Kontrollcenter. Detta väljer man i appen ”Inställningar”.

IMG-0016  IMG-0015

Inställningar
Just appen Inställningar har också fått ett putsat utseende och vissa funktioner har antingen tillkommit, flyttats runt eller kanske effektiviserats bort.
Jag tycker själv att det nu är mer logiskt än på länge var man hittar de olika inställningarna man söker samt att det nu tillkommit en sökruta längst upp ifall man inte hittar.

IMG-0013

AppStore
Förutom att ”AppStore” fått en ny ikon på hemskärmen så är det också en av de saker som har ändrats mest i och med iOS11.
Man har gjort om layouten helt och ändrat menyerna längst ner på sidan.
Numera kan man välja mellan sektionerna ”Idag”, ”Spel”, ”Appar” och ”Uppdateringar”. Just AppStore är en av de förändringar jag inte gillar med nya iOS11. Allt känns mycket mer rörigt och typsnittet ser klumpigt och ofärdigt ut. Förhoppningsvis är det just det som det är, ofärdigt alltså. Men som allt annat så har man olika smak och vissa kanske älskar den nya shoppen.

IMG-0018

Filer
Nu till den sista men absolut inte minsta saken som jag tänkte belysa här, nämligen den nya appen ”Filer”.
Efter tio år har så iPhone fått en egen filhanterare, kanske något mer begränsad än på Android men ändå ett stort steg.
Tanken med denna app är att här ska man kunna komma åt alla sina dokument oavsett om de ligger på mobilen, på iCloud eller till och med på en tredjepartslösning som ex. OneDrive, Dropbox eller Google Drive.
Jag har inte hunnit leka runt så mycket i denna app än men jag ser redan enorma fördelar med att Apple äntligen gett med sig och tillfört denna app.

IMG-0024

Mycket mer än detta…
Det finns utöver detta flera nya funktioner och förändringar i iOS11 som jag inte tagit upp här, bland annat ett flertal unika funktioner för iPad som sagt.
Men detta var en försmak på vad som väntar, kanske uppdaterar jag med nya inlägg allt eftersom.

Tack för att du tog dig tid och ställ gärna frågor här som sagt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s