Apple WWDC 5:e juni 2017

wwdc17-og

Nya versioner av iOS och MacOS, samt ny hårdvara?
Måndagen den 5:e juni 2017 är en speciel dag för alla Apple-fantaster, eftersom det är då Apple håller sin årliga utvecklarkonferens WWDC.
Detta evenemang är den tid på året då Apple framförallt presenterar de nya versionerna av sin mjukvara. Vanligtvis gäller det framförallt iOS (iPhone, iPad mm) samt MacOS (MacBooks, iMacs), men det kan även presenteras uppdatering av WatchOS samt TVOS.
Mer om detta längre fram.

1487323874_apple.png

Siri-högtalare?
I år kan det enligt envisa rykten dock vara så att Apple väljer att även lansera ny hårdvara. Det man tror mest på är en egen version av en ”Hemma Hub” för att ta upp kampen med Google Home samt Amazon Echo.
Namnet på en sådan enhet är inte officiellt men en vild chansning från min sida är iHome alternativt Apple Home.
Denna högtalare/enhet drivs i så fall med röstassistenten Siri som hjärna.
Enheten skulle troligtvis hantera många av de uppgifter som Siri redan gör på din iPhone, till exempel att kontrollera väder, spela musik och kontrollera HomeKit-utrustningen.
Det skulle innebära att man inte längre skulle behöva hämta sin iPhone, iPad för att lyssna på låtar eller tända dina lampor . Högtalaren kan vara särskilt viktig om du vill styra ditt hushåll när du är borta eftersom du för närvarande behöver använda en Apple TV eller iPad som ett nav för att styra dina HomeKit-kompatibla enheter på distans.

siri-smart-speaker

Ny uppsättning med MacBooks?
En högtalare kanske inte är den enda hårdvaran som Apple väljer att introducera på scenen. Apple kan även välja detta tillfälle till att uppdatera sviten med sina bärbara datorer vid WWDC.
De mest trovärdiga ryktena (från Bloomberg), föreslår att det mest skulle handla om uppdateringar under ytan.
Både MacBook Pro och 12-tums MacBook skulle i så fall byta till processorer från Intel Core, som lovar både snabbare prestanda och längre batterilivslängd. De kan också stödja mer minne också, då kunder har klagat på att MacBook Pros maximala 16 GB RAM inte räcker för att hantera tunga arbetsbelastningar. Det antyds att den bärbara datorn kommer att stödja så mycket som 32 GB med nästa uppdatering.
Den ”vanliga” MacBooken kan också få ökat stöd för så mycket som 16 GB, men det är uppenbarligen inte en lika viktig uppgradering med tanke på att denna maskin bara är avsedd för grundläggande uppgifter.
Det finns några konkreta bevis för att backa upp dessa påståenden kring nya enheter . Apple försenade nyligen leveranstiderna för beställningar av 15-tums MacBook Pro, och flyttade fram leveransen av dessa till dagen efter WWDC-keynoten. Detta om något är ett starkt tecken på att det är något som kan hända på denna fronten.

apple-11q4-mbp-17-angle-lion-lg

Nya iPads?
Även om den ”vanliga” iPaden trots allt fick en mindre uppdatering i mars så är det länge sedan iPad Pro fick en uppgradering. Ingen av Pro-modellerna har egentligen uppdaterats alls på mer än ett år och de bygger på en design som inte har förändrats mycket sedan den ursprungliga iPad Air kom 2013.
Nu behövs det en helt ny iPad, en som kanske kan driva konceptet framåt?
Lyckligtvis låter det som att vi kan få just det på WWDC, ryktena har ökat kring att det finns en uppdatering som ligger precis runt hörnet.
Det många förväntar sig att en 10,5-tums variant ska ersätta 9,7-tums utgåvan.
Detta skulle i så fall vara mer än bara en uppgraderad version av den befintliga designen som du ser idag.
Mindre inramningar runt skärmen skulle ge den nya enheten mått som är i stort sett jämförbara med sitt mindre syskon, trots en större skärm.
Den nya 10,5-tums versionen kommer sannolikt att få en snabbare processor (en modifierad version av iPhone 7s chip, som eventuellt skulle kunna kallas ”A10X.
Enligt några analytiker kan den kan få en 2,224 x 1668 LCD-skärm som i så fall storleksmässigt skulle hamna snyggt mellan den befintliga 9,7 tums iPaden (2.048 x 1.536) och 12,9-tums iPad Pro (2.732 x 2.048).

ipad-pro-10ipad-pro-set-solution-concept-1

iOS
Apples mjukvaruuppdateringar brukar normalt vara det centrala på WWDC, då det trots allt är en utvecklarekonferens. Men hittills har det varit få värdefulla rykten om vad Apple kan komma att presentera. Det här behöver inte betyda att årets uppdateringar kommer att vara innehållsfattiga, snarare beror det bara på att Apple har lyckats lägga locket på innan årets presentation.
En ny musikapp som hanterar videor bättre är en sak som har mer eller mindre bekräftats av Apple. Projekt som Carpool Karaoke (framförallt stort i USA) kan passa bättre in i appen, något som även skulle kunna hjälpa Apple att lansera mer exklusivt videoinnehåll framåt.
Uppdaterade och förbättrade versioner av Notifikationscenter och Kontrollcenter är förmodligen saker vi kan förvänta oss.
Ett rykte som har funnits länge är dessutom möjligheten att välja ett mörkt tema istället för det ljusa tema som funnits med från början.
Möjligtvis kan det nu vara mer aktuellt än någonsin då en kommande iPhone 8 verkar få en Amoledskärm, till vilken ett mörkt tema passar extra bra ur en energisynpunkt.
Uppdaterade versioner på Kartor, ApplePay, iWork mm är också att vänta.

ios_11_wish_list_thumb800 iOS-11-concept

MacOS, WatchOS, TVOS
När det gäller dessa operativsystem så finns det ännu mindre att säga, det som finns är praktiskt taget begränsat till ren spekulation.
En teori är dock trovärdig: Med tanke på att ”Apple File System” lanserats på mobila enheter ihop med iOS 10.3, så borde det vara så att MacOS står näst på tur. Om så är fallet kan du förvänta dig snabbare och säkrare lagring som är bättre optimerad för Mac-datorer.

Mac-OS-El-Capitan-nombre-0-830x511

Artificiell Intelligens
Istället kan det stora fokuset vara på att lansera en gemensam tråd för alla Apples mjukvaror, nämligen satsningen på Artificiell Intelligens.
Det är ingen hemlighet att Apple har gjort stora investeringar i just AI och WWDC kan vara en idealisk plats för att visa upp förbättringar både  gällande Siri eller enskilda appar. Förbättringar av just Siri kan vara särskilt viktiga i år, för om det verkligen finns en Siri-högtalare, kan framgången hänga på just kvaliten av AI.

Hey-Siri-iPad-Air-By-Jason-Zigrino-wallpaper

Önskemål från TeknikPappa
Jag skulle utöver ovanstående även vilja se följande uppdateringar (mindre troligt dock).
Uppdatering av iCloud och iCloud Drive är att önska.
Idag funkar t.ex iCloud Drive väldigt bra på många sätt, men det är betydligt stelare i sin uppställning än exempelvis Dropbox, Google Drive m.fl.
Jag tror dessutom att man måste titta på den satsning som framförallt Google gör med exempelvis Google Photos med obegränsad lagring och många smarta funktioner.
Efter att ha haft Windows Phone att antal år tidigare så måste jag säga att jag fortfarande kan sakna det systemets ”Live Tiles” som mer eller mindre är appikoner som är interaktiva och uppdateras allt eftersom. De enda ikoner som idag är interaktiva i iOS är Klockan och Kalendern.
En liten hint om kommande iPhones hade också varit en fantastisk överraskning, men det är nästan helt omöjligt att Apple väljer att göra detta just nu.

Följ eventet live här med start 19:00 svensk tid!

apple-wwdc17-june5-9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s