Arlo Home Security, första intrycket!

rllwsvwq_400x400

Inledning
Ibland finns det tillfällen när man önskar att man kanske hade bättre koll på sitt hem.
Det kan antingen vara som en extra säkerhet mot inbrott, men det kan lika gärna vara att ha en babymonitor monterad i barnrummet eller för att hålla koll på sommarstugan när man inte är där.
Det finns väldigt många lösningar ute på marknaden, antingen med en tilläggskamera kopplad till sitt hemlarm, att använda en vanlig webbkamera eller att helt enkelt installera ett helt övervakningssystem.
Det sistnämnda alternativet brukar ofta vara väldigt dyrt och statiskt eftersom man då oftast drar sladdar och monterar fast kameror på utvalda ställen.
Men om man både vill ha ett flexibelt men ändå kompetent alternativ så är utbudet något mindre. Vill man dessutom inte betala skjortan så minskar det ytterligare.

I mitt fall hade jag ett par kriterier för att bli nöjd, det ena var just flexibilitet eftersom jag vill kunna flytta runt mina kameror och använda dem till olika saker beroende på tillfället. En annan viktig sak var bildkvaliteten, för att kunna uppfatta vad som faktiskt händer på bilden även när det blivit mörkt. Den sista saken som var ett måste för mig var att de ska gå att använda utomhus.

Arlo Smart Home by Netgear
Efter att ha läst massor av tester, tittat på otaliga YouTube-klipp samt läst flertalet användarrecensioner så föll valet på lösningen som Netgear erbjuder via sin Arlo-serie.
I dagsläget erbjuder man två olika lösningar inom samma serie där den ena är en klassisk trådbunden inomhuskamera som heter Arlo Q. Denna kamera kan leverera videos i 1080p (full-HD) och fördelen är att den hela tiden får ström via sladd samt att den kopplas direkt till din trådlösa router. Denna kamera är ett riktigt bra alternativ om man tänkt att montera en kamera inomhus på ett och samma ställe och ändå använda Arlos system.
Kameran kostar ca 2000 SEK i dagsläget.

netgear-arlo-q-100627990-orig
Arlo Q

Trådlöst
Men eftersom jag sökte andra saker för mitt system så föll mitt val istället på Arlos trådlösa system.
Detta system består av en huvudenhet som man kopplar till sin befintliga router via sladd, samt i paket med allt från en kamera upp till fyra kameror. Man kan givetvis även köpa till extra kameror allt eftersom och enkelt lägga till dessa. Men eftersom en kamera kostar ca 1500 SEK så kan det vara bra att tänka igenom innan hur många man vill börja med.
Jag valde själv ett paket med två kameror för att testa, detta kostar ca 3000 SEK i dagsläget.

157400
Arlo erbjuds i flera olika paketlösningar med kameror

Vad ingår?
I paketet får man följande:
*Huvudenhet
*Kameror
*Batterier
*Fästen för kamerorna (Magneter)
*Strömsladd till huvudenhet
*Nätverkssladd till huvudenhet
*Monteringsskruvar för kamerafästen
*Dekal för montering på fönster
*Molnlagring med 7 dagars historik och upp till 1GB ingår också i paketet

img_7784
Paketets innehåll

Installation
Huvudenheten som man kopplar till routern skapar ett eget trådlöst nätverk för sina kameror och Netgear anger en räckvidd på ca 100 meter för dessa, men det är nog vid optimala förhållanden. Själv har jag utan problem fått det att fungera på ca 50 meter iallafall, vilket ofta räcker mer än väl.
Installationen är mycket enkel och hatten av till Netgear för detta, då detta absolut inte är fallet med många andra lösningar.
Man börjar med att koppla huvudenheten till sin router och sätta igång den, därefter sätter man igång en kamera i taget och med enkel knapptryckning så kopplar man dessa till sin huvudenhet. Installationen kräver ett konto hos Arlo där man går igenom installationen steg för steg. Denna inloggning används sedan även för att administrera systemet.
Jag använde mig av deras app som finns till Android, iOS samt Apple TV och det gick väldigt smidigt.
Läs mer om själva installationsförfarandet här!
Efter att man har parat ihop kamerorna med huvudenheten så är man klar för att placera ut sina kameror.

Kamerorna
Kamerorna drivs av batterier och är helt trådlösa. Tyvärr är batterierna inte uppladdningsbara utan man måste byta batterier när de börjar bli dåliga. Batterierna sägs hålla i mellan 3-6 månader, men det beror givetvis på hur mycket man använder dem.
Det släpps dessutom nu i dagarna en uppgraderad version av detta systemet där just kamerorna kommer vara uppladdningsbara samt några andra nyheter.
Ett fyrpack batterier kostar ca 150-200 SEK.

netgear-arlo-batteries-1500x1000
Batteridrivna kameror

Detta är väl egentligen den enda nackdelen som jag ser med dessa kameror och om man vet att man kommer spela in mycket så ska man nog istället satsa på det uppdaterade systemet, men det är också dyrare (ca 5000 SEK för samma paket).

I övrigt erbjuder kamerorna följande specifikationer:
*Helt trådlösa
*Inspelning i 720p (HD)
*Mörkerseende
*Färginspelning
*Rörelsedetektion med pushnotiser i app samt automatisk inspelning
*Vädertätade (IP44) och fungerar i temperaturerna -10 till +50
*Digital zoom

Montering av kamerorna
Att montera kamerorna är lika enkelt som grundinstallationen av själva systemet.
Till varje kamera medföljer ett fäste med en stor metallkula, i varje kamera finns det en stark magnet som gör att man helt enkelt bara kopplar den mot fästet för att få den att sitta fast (och det gör den). Fästet i sig skruvas fast på lämpligt ställe.
Man kan även köpa till andra fästen som istället skruvas fast i underkanten på kameran, men dessa magnetfästen räcker väldigt långt och gör det enkelt att flytta kamerorna när man så önskar.

img_7801

img_7800
Fästet som skruvas fast

Användning och första intryck
Efter att jag placerat kamerorna så gjorde jag klart inställningarna för respektive kamera i appen. Det är väldigt smidigt att ställa in om kameran ska vara av eller påslagen.
Man kan även ställa in om den ska reagera vid rörelse, hur känslig den ska vara samt välja om kameran ska spela in eller inte när detta sker. Själva inspelningen kan vara på mellan 10 sekunder och upp till 2 minuter. Detta klipp skickas direkt till molnet samt att det skickas en pushnotis och/eller ett mail till dig, beroende på vad du väljer.
Det går även att välja mellan vilka tider som kameran ska vara aktiv.
Man kan när som helst gå in och titta på livefeed på valfri kamera.
Inställningarna är många men allt är mycket enkelt att ställa in.
Bildkvaliteten är riktigt bra, även i mörker och rörelsesensorn funkar som den ska.

Sammanfattning och för/nackdelar
Hur systemet fungerar i längden återstår att se när det använts ett tag och även hur länge batterierna verkligen håller är också kvar att utvärdera.
Men än så länge är jag mycket imponerad över vad detta system klarar av och kan mycket väl tänka mig att bygga ut det med fler kameror (i så fall med de nya uppladdningsbara varianterna, som är bakåtkompatibla med detta systemet)

Fördelar:
+Flexibilitet
+Enkelhet
+Pris i förhållande till vad man får
+Bildkvalitet
+Snyggt användargränssnitt
+Riktigt bra appar

Nackdelar:
-Ej uppladdningsbara batterier
-Endast vit färg erbjuds
-Något dyrare än en vanlig kamera

Länk till tillverkarens hemsida finns här.

OBS!
Tänk även på att man inte får filma utanför sin egen tomtgräns, så se till att ställa in kameran så den inte överträder denna gräns.

Kommentera gärna om du själv har erfarenhet av detta eller annat liknande system och vad dina tankar och åsikter i så fall är kring detta.

2 reaktioner till “Arlo Home Security, första intrycket!

  1. Det går att köpa till uppladdningsbara batterier. Jag har själv köpt ett 10-pack från Kina för ca 150 SEK. Dom håller sen ca 2-3 månader innan ny laddning krävs

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s