Minirecension: Super Mario Run

super-mario-run

Rörmokaren är tillbaka!
Efter en lång, lång väntan så släpptes då äntligen årets mest upphausade mobilspel Super Mario Run till iOS.
För alla som växt upp med den rödklädde rörmokaren på diverse olika TV-spelskonsoler från Nintendo så kändes nyheten att han nu skulle återkomma i mobilen ganska spännande minst sagt.
Spelet presenterades redan på Apples event i september och har nu äntligen släppts exklusivt till iOS, men spelet kommer även komma till Android något senare.

Registrera konto
Innan man kan börja spela så vill Nintendo att du har ett konto för att kunna spara din framsteg samt använda spelet med samma framsteg på flera enheter.
Precis som i Pokemon Go så kan man åstadkomma detta genom att antingen koppla det till ett befintligt Google-konto, Facebook-konto, Twitter-konto eller genom att skapa ett Nintendo-konto.

img_0159img_0157img_0158

Spring, spring, spring….
Spelet är uppbyggt kring tre spellägen:
”World Tour” som är det huvudsakliga läget där Mario springer per automatik och det enda man behöver göra är att trycka på skärmen för att få Mario att hoppa.
Detta läge består i dagsläget endast av sex världar med fyra banor vardera, vilket ger 24 banor.
”Toad Rally” som är ett läge där man tävlar mot andra spelares prestationer på en utvald bana under en viss tid. Det går ut på att samla ihop så mycket pengar som möjligt samt genomföra olika trick för att samla poäng.
För att spela detta läget så krävs det Toad Rally Tickets som man kan vinna på andra ställen i spelet.
Genom att vinna så samlar man på sig mynt och supportrar för det tredje spelläget
”Kingdom Builder” är det tredje och sista läget i spelet.
Med hjälp av de mynt och supportrar man samlat på sig så kan man här bygga upp sitt eget rike. Just denna delen av spelet är den som jag själv tycker känns mest meningslös.

img_0163img_0169img_0168

Ett av de dyraste gratisspelen på länge!
Spelet i sig går att ladda ner gratis från App Store men är långt ifrån gratis.
Om man inte vill betala så kommer man endast åt tre banor i ”World Tour”-läget, för att spela mer blir man tvungen att pynta genom ett ”Köp i App”.
Priset för att låsa upp resterande spel är hisnande 109 SEK. Detta är ju inga stora pengar i jämförelse med att köpa ett spel till en spelkonsol, men för att vara ett mobilspel så är det högt prissatt.
Det man i dagsläget får för dessa pengar är inte heller något som sticker ut, spelet går definitivt att spela igenom på en och samma kväll om man så önskar.
Förmodligen kommer spelet att fortsätta utvecklas och nya banor läggas till allt eftersom, men detta är inget som man vet med säkerhet.
Detta aktualiserar frågan kring att man som förälder kanske borde lägga in en spärr mot att köpa saker i appar för att inte få en överraskning i efterhand.
Läs mer om detta här!

fullsizerender-4fullsizerender-5

Se till att spela över wifi eller ha en stor datapott i abonnemanget
En annan sak som man bör ha klart för sig är att detta spel kräver en ständig uppkoppling för att kunna spelas.
I en intervju med Mashable berättade Mario-skaparen Shigeru Miyamoto varför du inte kommer kunna spela Super Mario Run om din telefon inte är uppkopplad till internet. Anledningen till detta är för att de tre spellägena ska kunna länkas samman utan större problem, men säkerheten är också en viktig aspekt då Nintendo inte ville göra spelet lätt att piratkopiera.
Det drar dessutom en hel del data, upp till 60mb per timme vid aktivt spelande.
Så om ditt barn laddar ner spelet så bör man nog samtidigt titta över hur mycket datatrafik barnet har i sitt abonnemang.

img_0164

Summering
Det smidigaste sättet för att se om detta är något för dig är givetvis att ladda ner appen direkt från AppStore och testa de banorna som man kan spela i gratisläget.
Om det sedan är värt 109 SEK för att fortsätta spela är givetvis upp till var och en.
För att ladda ner spelet är det bara att trycka här!

th-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s